Flera av de etablerade riksdagspartierna saknar listor i drygt var 10:e kommun. Foto: TT

Många tomma stolar före valet

Uppdaterad
Publicerad

Många partier har svårt att hitta folk som vill ställa upp i årets val till kommunfullmäktige. Flera av de etablerade riksdagspartierna saknar listor i drygt var 10:e kommun.

Socialdemokraterna är enda riksdagspartiet som har listor i alla Sveriges 290 kommuner. Enligt Valmyndigheten saknar i dag Sverigedemokraterna registrerade listor i 31 kommuner, Kristdemokraterna i 25 kommuner, Miljöpartiet i 20 kommuner, Västerpartiet i 15 kommuner, Folkpartiet i åtta, Moderaterna i fyra och Centerpartiet saknar lista i en kommun just nu. Men listor kan registreras ända fram till vallokalerna stänger.

Flera partier saknar listor

Gullspång i Västra Götaland är ett exempel på en kommun där flera av stolarna gapar tomma. I den lilla kommunen med drygt 5.000 invånare saknar både Folkpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet egna listor. Folkpartiet, som har tre mandat i kommunfullmäktige i dag, har bestämt sig för att inte ställa upp i valet i år. Partiet har inte lyckats få yngre medlemmar att ta över när bland andra 74-årige Claes Holmberg lämnar politiken.

– Jag har fått nog nu. Jag vill ägna mig åt lite mer egen fritid, säger Claes Holmberg (FP) som varit aktiv folkpartist sedan 80-talet.

Även de andra partierna i Gullspång har problem att få unga att engagera sig i politiken. Kommunen har ingen egen gymnasieskola.

– De pendlar ut redan från gymnasieåldern och bor på annan ort. De är svåra att få tag i. Jag tror alla partier har problem med det, säger kommunstyrelsens ordförande Carina Gullberg (S).

Kommunen påverkas

Varken Kristdemokraterna eller Vänsterpartiet sitter i kommunfullmäktige, och när nu även Folkpartiet försvinner påverkas kommunen.

– Det är synd eftersom de har kontakter både i region och riksdag. Jag vill att man ska kunna föra frågorna uppåt, säger Carina Gullberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Gullspång.

Folkpartiet siktar nu på att försöka komma tillbaka om fyra år, alltså i valet 2018.

– Vi fann det nödvändigt att träda tillbaka så att partiet får hämta andan och komma igen, säger Claes Holmberg (FP) i Gullspång.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.