Margit Silberstein Foto: Anders Mohlin SVT

Margit Silberstein: Dagens tal viktigt för Reinfeldt

Uppdaterad
Publicerad

Det verkar inte som om Fredrik Reinfeldt tänker komma med några sockrade publikfrierier som partikamraterna kan ta med sig in i valrörelsen. När han talar till 2.801 partikamrater på Sverigemötet i Göteborg i dag är det centrala budskapet av mera kameralt slag – vikten av ordning och reda i statens finanser, skriver SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein.

Det är just det som kan uppfattas som torrt och tråkigt och oglamoröst som ska vara dragningskraften, själva röstmagneten. Bristen på inställsamhet är avsedd att bygga förtroende. Och förtroende är Reinfeldts och Anders Borgs bästa kort.

Det kortet kommer att visas upp om och om igen hela vägen fram till valurnorna. De som väljarna har tilltro till när det gäller att sköta landets ekonomi vinner val.

Viktigt tal för Reinfeldt

Sverigemötet är den sista stora sammankomsten före valet och Reinfeldts tal i dag är viktigt.

Hans främsta uppgift i talarstolen blir att mobilisera och ge syre till de livsandar som har slocknat i takt med de obevekligt minskande staplarna i opinionsmätningarna. Valarbetarna ska sporras av att de osäkra väljarna är många och att de bestämmer sig allt senare inpå valdagen.

Ett annat moderat hopp är att Stefan Löfven och Socialdemokraterna ska lägga fram en budgetmotion, som ska få väljarna att vända dem ryggen och i stället vandra iväg till Moderaterna.

När Fredrik Reinfeldt fick frågan på en presskonferens i Göteborg i går om han inte hade något mer i rockärmen att lyfta partiet med än det återkommande ”ordning-och-reda-i statens-finanser” verkade han närmast förvånad.

Att ha ordning i ekonomin är en stimulerande och underskattad arbetsuppgift, svarade han, och såg ut som han verkligen menade det.

Vi sänder Fredrik Reinfeldts tal här på SVT Nyheter klockan 12:00.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.