Maria Abrahamsson kämpade mot partistyrelsen. Foto: SVT

Maria Abrahamssons strid för öppenhet

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna är ett parti som tagit emot stora summor pengar från privatpersoner, och som länge var emot en lag om öppenhet om vilka som ger pengar till partier. SVT har följt riksdagsledamot Maria Abrahamsson (M) i kampen för en lagstiftning.

– Det är lite av mitt naturliga tillstånd att kämpa mig framåt och stånga mitt huvud blodigt, det är är väl alltid roligare när människor håller med en och så, men utveckling är ju ändå ofta så att man får kämpa och man får bryta och bända så att säga, säger Maria Abrahamsson (M) innan hon går in i stämmolokalen i Örebro 2011.

Maria Abrahamsson har skrivit en motion. Hon vill ha en lag om att alla partier öppet måste redovisa varifrån de får sina pengar. Till de andra stämmodelegaterna på scenen säger hon:

Val 2014

– Jag vänder mig till stämmodelegaterna och till den moderata pressavdelningen.

Jag står inte här för att jävlas med partiet eller någon annan. Tvärtom vill jag stärka väljarnas förtroende för oss ännu mer.

Tant som skänker

Men justitieminister Beatrice Ask (M) argumenterar emot:

 – Det här partiet hade aldrig klarat sig om det inte funnits en och annan tant eller farbror som hade varit vänlig och skänkt någon krona mellan varven. Det finns tider när man inte kan lita på statligt partistöd.

Men det handlar om mer än någon krona. Moderaterna var som parti i princip i konkurs 2002 och hade inte kunnat bedriva samma valrörelse utan över 50 miljoner kronor i gåvor från privatpersoner och anonyma donatorer som partiet tog emot fram till valet 2006.

Internationell kritik

Sverige har fått upprepad internationell kritik för att det bara finns en frivillig överenskommelse mellan partierna om att redovisa klumpsummor. Partistyrelsen vill att de frivilligt redovisar namn på de givare man vet, som ger mer än 22.000 kronor. Men de vill inte ha en lag.

Maria Abrahamsson förlorar omröstningen på stämman i Örebro 2011, men vinner striden. Bara några veckor senare ger partiledningen med sig. Det ska lagstiftas.

Beatrice Ask (M) förklarar det så här i en intervju i Rapport:

– Det är en viktig trovärdighetsfråga, men från moderat sida så kan jag säga att vi en lång tid tyckte att det är en bra med den frivilliga överenskommelse som fanns men det kan vara dags att reglera detta mer tydligt.

– Så hur motiverar du att moderaterna har svängt och nu verkligen är för lagstiftning?

– Vi är ett parti som ständigt ser på utvecklingen och försöker att inte ha prestige i frågor. Det är viktigt och har varit viktigt för oss hela tiden med politikens trovärdighet och öppenhet visavi medborgarna. Men om det kräver att det finns lagar på det här området så måste vi i alla fall överväga det.

Gratulationer

Maria Abrahamsson (M) får gratulationer, men säger sig inte veta varför partiledningen ändrade sig.

 – Det har jag fått gratulationer, även från folk utifrån, och på mail.

 – Varför ändrar partiledningen sig, så snart efter ett stämmobeslut?

Jag har inte svaret. I den skriftliga informationen sa de att partiet har lyssnat internt och externt…och det är klart, jag har ju funderat lite på den där interna rösten, om man lyssnade på den. Men saker och ting kan ju förändra sig snabbt, så är det ju.

Den nya lagen började gälla den första april, men har fått kritik för att det inte finns något förbud mot anonyma gåvor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet