Marit Paulsen lovar: EU:s djurskydd ska hamna på Sveriges nivå

Uppdaterad
Publicerad

När Marit Paulsen frågades ut i Toppkandidaterna vågade hon sig på att lova att hon ska få igenom att EU:s djurskyddsregler ska hamna på samma höga nivå som Sveriges.

Folkpartisten Marit Paulsen har under sina år i EU-parlamentet kämpat för en gemensam djurskyddslag för hela EU. Ännu finns det dock ingen sådan. Varför behövs den?

– Titta på Världshälsoorganisationens larmrapport som kom för cirka tio dagar sedan. Där klassar man antibiotikaresistensen som ett av de största hoten för mänsklighetens framtid. Var snäll och koppla det till djuromsorgen och djurhälsan. Därför att någonstans mellan hälften och två tredjedelar av all världens antibiotika används till djur. Djuren måste må bra! Då slipper vi antibiotikan.

Toppkandidaterna

– Här ska jag våga mig på att vara supersvensk. På 80-talet lyckades vi få igenom ett nytt system för att föda upp djur i Sverige. Jag var med på den tiden och vet hur jobbigt det var. Men i dag använder de svenska bönderna minst antibiotika i hela världen.

Om EU inför en gemensam djurskyddslag så pekar många på riskerna att den hamnar under Sveriges nivå. Spelar det någon roll för dig?

– Ja, det gör det. De svenska uppfödningssystemen är det vi ska exportera, inte bara till EU.

”Katastrofen kryper närmare”

Men det är 28 länder som ska komma överens om gemensamt djurskydd. Vad talar för att den ska hamna på Sveriges höga nivå?

– Därför antibiotikaresistensens katastrof kryper närmare och närmare. Även makthavare i alla länder inser att detta är avgörande farligt för oss.

Men du kan inte garantera att de kommer att hamna på den höga nivå där Sverige ligger?

– Jo, det tror jag att jag kan klara. Det är självklart att den kommer att hamna där.

Det är ett löfte alltså, att du ska kunna driva igenom detta i parlamentet?

– Ja. Ingen trodde att salmonellakontrollförordningen skulle gå att få igenom, men det har vi lyckats med. Så det går att exportera.

Kontroll före märkning

Märkning av kött blev aktuellt igen då skandalen med hästkött i lasagne avslöjades för ett år sedan. I januari i år röstade parlamentet om att införa ursprungsmärkning för kött som används i färdigprodukter som lasagne och pizza.

Alla svenska partier röstade för detta utom Kristdemokraterna och Folkpartiet. Varför då?

– För att vi inte har något kontrollssystem. Jag vill inte att vi ska skapa ett märkningssystem som skapar större möjlighet till fusk, bedrägeier och lögner. Jag vill oerhört gärna ha en märkning, men jag vill ha kontroll först.

Men över 80 procent av svenska konsumenter anser att det är viktigt att veta varifrån köttet kommer. Varför ska det inte gälla också om jag köper en Lasagne med kött i?

– Självklart. Men informationen måste vara sanningsenlig. Vi har inget kontrollsystem i dag. Vi måste ha ett matens och djurens FBI. Det inte går att kontrollera i dag. Det är enkelt och billigt att slarva. I det ögonblick kontrollen är på plats ska jag slåss för att märkningen.

Vill inte skicka notan för romerna till Rumänien

En av de största debatterna i EU på senare tid rör romer från framförallt Rumänien som på grund av fattigdom och diskriminering söker sig till andra EU-länder för att tigga.

Dina partikamrater Lotta Edholm, skolborgarråd i Stockholm och Erik Scheller som också kandiderar till Europaparlamentet har ju föreslagit att Sverige ska skicka notan för tiggarna till Rumänien. Vad tycker du?

– Det är väl lite indirekt för mig. Beslutet om pengarna för att hjälpa romerna är taget i EU. Jag tror inte riktigt att jag gillar det (deras förslag).

– Vi måste hitta andra sätt. Vi vet att rumänska politiker vågar inte gå till val på att rädda romerna.

Vilket är ditt viktigaste förslag?

– Vi måste bygga upp expertgrupper som kan gå in i romernas områden och bygga upp barnomsorg och infrastruktur.

Snabbfrågor

Bör alla medlemsländer ha bindande mål för förnybar energi? Nej.

Ska EU kunna stoppa den svenska vargjakten? Nej.

Vill du att Sverige ska få exportera snus? Nej.

Bör EU ge asyl till Edward Snowden som avslöjade USA:s övervakning? Ingen aning.

Ska alla äktenskap, även samkönade, erkännas i alla EU:s medlemsländer? Ja.

Ska alla EU-länder ha samma betygssystem? Ja.

Bör EU sträva mot en kärnkraftsfri union? Nej.

Bör facket ha rätt att strida för exakt samma villkor för en polsk byggnadsarbetare som för en svensk? Ja.

Borde det svenska förbudet mot sexköp göras till EU-lag? Gärna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppkandidaterna

Mer i ämnet