Mats Knutson: Delade meningar om finansieringen

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s politiske kommentator Mats Knutson ger sin analys efter försvarsberedningens förslag på torsdagen: ”Att försöka hitta en finansiering kommer att bli en uppgift för nästa regering, oavsett om det blir en alliansregering eller en socialdemokratisk”.

Regeringen är överens med de andra partierna på flera plan, bland annat om den säkerhetspolitiska utvecklingen i Sveriges omvärld, vad det svenska försvaret bör göra och hur det bör anpassas för att möta dessa förändringar.

Men i vissa frågor råder det delade meningar.

– När det gäller finansieringen så vill Socialdemokraterna satsa mer på försvaret än vad regeringen vill, men man har inte lyckats enas om en finansiering, säger Mats Knutson.

Ett angrepp kan inte uteslutas

Gällande den säkerhetspolitiska analysen är regeringen och oppositionen överens. Det förändrade politiska läget efter Rysslands annektering av Krim-halvön och den pågående krisen i Ukraina kan även komma att drabba Sverige, enligt försvarsberedningens ordförande Cecilia Widegren (M).

–  På presskonferensen hörde vi till och med Cecilia Widegren säga att ett angrepp mot Sverige inte kan uteslutas. Det var flera år sedan en politiker uttryckte sig på det viset, säger Mats Knutson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.