Margit Silberstein Foto: Anders Mohlin SVT

Analys: Utan tvångströja träder skillnaderna fram

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Inför valet 2010 var det rättning i ledet hos oppositionen och varje parti tonade ner sina hjärtefrågor. Den här gången är det annorlunda.

Bläcket ska inte hinna torka i de rödgröna budgetmotionerna innan Alliansen är framme och bockar av vad de ser som avgrunder mellan partierna. Och det behövs inget förstoringsglas för att hitta skillnader i Miljöpartiets budget och det vi hittills vet om Socialdemokraternas ekonomiska politik.

Går fram med sina hjärtefrågor

Inför förra valet krympte Vänstern, Miljöpartiet och Socialdemokraterna ihop sig i tvångströja när de gick fram tillsammans med en kompromissad politik som inte var helhjärtad för någon av dem. Den här gången har de krängt av sig tröjan och släppt den egna politiken lös.

De tre partierna går fram var och en för sig med egna hjärtefrågor och vallöften och berättar inte i förväg hur en gemensam politik kan se ut efter valet. Det enda vi vet med stor säkerhet är att Miljöpartiet och Socialdemokraterna vill regera tillsammans. Mycket annat är beslöjat.

Det tycker Allianspartierna är bra för då kan de varna väljarna för grisen i säcken. Osäkerheten om politiken och vilka som ska styra ser Alliansen som ett av sina ett av sina bästa kort.

Oklart hur gemensamma politiken kan bli

Hur blå himlen än är fram till valet kommer frågorna att hagla om vad rödgröna löften är värda när det är oklart i vilket skick de kommer fram efter att ha snurrat runt i kompromissernas och förhandlingarnas centrifug. Alla partier säger sig måna om klimat och miljö.

För Miljöpartiet är de frågorna existensberättigande och själva pulsådern i politiken och varje kompromiss bäddar för svekdebatt. Hos Socialdemokraterna har klimatpolitiken inte samma tyngd och de satsar följaktligen flera miljarder mindre än Miljöpartiet på det området.

Partiledare Stefan Löfven, som för inte så länge sedan företrädde metallarbetare i elintensiv industri, är höjda miljöskatter på 12 miljarder, bland dem den symboliska bensinskatten, svårsmälta.

Miljöpartiet som betalar alla sina satsningar krona för krona, som det numera heter, anser sig inte ha råd att höja a-kassan i samma takt som de tidigare aviserat.

Det ogillar Stefan Löfvens gamla arbetskramrater i LO-borgen, där misstänksamheten redan är utbredd mot Miljöpartiet och deras förhållningssätt till arbetsrätten.

Försvarsfrågan delar oppositionen

Alliansens sänkning av krogmomsen är en favoritslagpåse för Socialdemokraterna. Men Miljöpartiet tycker om Alliansens krogmomspolitik, de vill till och med utöka sänkningen av moms till att omfatta fler områden inom tjänstesektorn.

Det som händer mellan Ryssland och Ukraina har gjort Sveriges försvarspolitik het och ännu mer känsloladdad. Diskussionen som hur omfattande vårt försvar ska vara rymmer en stor portion ideologi och i den dimensionen står Socialdemokraterna och Miljöpartiet långt ifrån varandra.

När det gäller överskottsmålet i statens finanser, Anders Borgs käraste angreppspunkt på de rödgröna, tycks enigheten vara större. Både Miljöpartiet och Socialdemokraterna säger sig värna målet – men hur och när det ska nås aktar de sig för att skriva i sten.

Å andra sidan finns det bland Anders Borgs egna allianskamrater tvivel om att Borg själv ska komma fram till sitt mål 2018 om han får fortsätta som finansminister efter valet.

Fakta

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.