Jan Björklund (FP) och Stefan Löfven (S).

Migrationen nyckel till samarbete

Uppdaterad
Publicerad

Om Socialdemokraterna följer de ingångna överenskommelserna om migration och friskolor, är Alliansen beredda att komma överens med den kommande regeringen om fler sakfrågor. Det meddelade Alliansens representanter i dag.

Socialdemokraterna ser nu ut att kunna acceptera den migrationsöverenskommelse som Miljöpartiet och alliansen ingick förra mandatperioden – detta för att hålla undan Sverigedemokraterna från inflytande.

SVT: Du kan tänka dig att ingå i den här migrationsöverenskommelsen?

Läget efter valet 2014

– Det är min ambition, säger Stefan Löfven.

Öppnar för visst samarbete

Allianspartierna öppnade faktiskt för samarbete i sakfrågor i riksdagen i framtiden. Men ett tydligt krav var just att hedra tidigare blocköverskridande överenskommelser.

– Testet kommer nu i de två blocköverskridande överenskommelser som redan finns, nämligen migrations- och friskoleöverenskommelserna, säger Jan Björklund, partiledare för Folkpartiet.

SVT: Om han klarar testet då?

– Vi är beredda att medverka till olika lösningar i sakfrågor, säger Jan Björklund (FP).

Träffar Alliansen

I sonderingarna för att bilda regering träffar Stefan Löfven i dag partiledarna för tre av de borgerliga partierna samt Moderaternas gruppledare i riksdagen.

Klockan fyra inleds mötet med Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.

Stefan Löfven kommenterade tidigare idag samtalen.

– Det har varit bra samtal, konstaterar Stefan Löfven (S).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet