– Mitt fokus är att få ordning på järnvägen, inte att förhålla mig till det politiska spelet. Jag har förtroende för alla mina generaldirektörer på myndigheterna, inklusive Gunnar Malm, tills jag meddelar något annat, säger infrastrukturministern till Gomorron Sverige.
Det var senast en vecka sedan som ett godståg spårade ur i Huddinge utanför Stockholm. SVT kunde kort därefter avslöja att en x2000-förare – med över 100 passagerare ombord på sitt tåg – bara en timme tidigare larmat om problem vid just den plats där urspårningen skedde. Trots det stoppades aldrig trafiken.
Catharina Elmsäter-Svärd menar att det nu är viktigt att ta reda på om det gjordes en felbedömning när trafiken fortsatte rulla, och att se över brister inom arbetet med säkerhet och underhåll av järnvägen.
Tillsätter resurser
Därför sätter infrastrukturministern fokus på att ge Trafikverket mer resurser – 600 miljoner extra i år – för att bland annat kontrollera att bristerna är åtgärdade, framförallt i storstadsområdena. Ett arbete hon förväntar sig en rapport på inom en snart framtid.
– Det får aldrig vara så att människor, som jag också ser nu, börjar bli oroliga när vi har en järnväg som är i grunden är rätt säker.
En undersökning SVT gjort visar att det sedan 2008 kunnat konstateras fel och brister i samband med 23 olyckor utan att åtgärder vidtagits. Infrastrukturministern säger att underhållet vid den svenska järnvägen är eftersatt, och menar att man behöver titta mer på undersökande arbete i stället för att ha störst fokus på akuta avhjälpande insatser. Därför, menar hon, är det viktigt att komma ikapp med de problem som finns.
– Jag tycker att det är angeläget att Trafikverket nu återigen gör en extra koll.
Tror inte på att avskeda Malm
Sedan det senaste avslöjandet har både Vänsterpartiet och Miljöpartiet gått ut med krav om att Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm ska avgå. Men Catharina Elmsäter-Svärd tror att det är en för enkel lösning på ett komplext problem att flytta på en enskild person. Och det yttersta ansvaret för bristerna i säkerheten tar hon på sig själv.
– Det är just därför jag dels har sett till att regeringen har satsat mer pengar på järnvägen för att ta ifatt ett eftersatt underhåll, men också att fokusera på det som ligger i närtid. Det handlar också om att följa upp och se till att de gör vad de ska göra.
Underhållet är en väsentlig del, säger Catharina Elmsäter-Svärd, dels för säkerheten men även för punktligheten i den svenska järnvägstrafiken. Bristerna fick infrastrukturministern själv känna på då hon igår blev 17 minuter försenad under pendelresan från Nykvarn efter att ha antagit en utmaning om att resa med järnvägen under en vecka.
– Jag kom naturligtvis för sent till jobbet. Och jag tycker egentligen att det kanske var bra, även om det inte är bra att man kommer sent. Det är väl så som människor upplever det.