Foto: TT

Moderat vill förbjuda tiggeri

Uppdaterad
Publicerad

Cecilia Magnusson, riksdagsledamot för Moderaterna från Göteborg, vill förbjuda gatutiggeri. Att införa ett förbud skulle vara att ta bort en av de värsta riskerna för att fattigdom permanentas, skriver hon i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Att situationen fortsätter som i dag är det sämsta alternativet , och att kommunerna skulle ta hand om inkvartering och försörjning för EU-migranter är orealistiskt, anser Magnusson.

I sin debattartikel beskriver Magnusson tiggeriets utbredning som provocerande och något som gör att ”många människor mår dåligt”. Ett förbud mot tiggeri skulle, enligt henne, öka toleransen för ”personer som behöver komma hit och verka i vårt land”.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Tiggeri innebär en risk för att tiggarnas ekonomiska situation permanentas, enligt Magnusson. Den press som riktats mot tiggarnas hemländer för att få bukt med fattigdom och bristande integration av romer är inte tillräcklig, menar hon.

Inget stöd från partiet

Från sitt parti får Magnusson dock inget stöd för förslaget.

– Vi har varit väldigt tydliga med att ett förbud inte löser problemet. Problemet är att många är fattiga och lever i en situation som är besvärlig, framför allt i andra delar av Europa, säger moderaten och justitieminister Beatrice Ask.

Ask vill inte recensera debattartikeln eller Magnussons retorik i sig. Däremot är det olyckligt att det inte är partiets officiella ståndpunkt som uppmärksammas.

– Jag tycker att i en valrörelse så är det bra om man diskuterar och driver partiets linje. Annars blir det väldigt rörigt och otydligt för väljarna vem som tycker vad. Det är också väldigt intressant för medierna att spekulera om olika udda åsikter fastän vi faktiskt har en bestämd linje och ett långsiktigt program som vi går till val på.

Vad innebär det här för Magnusson?

– Det är inte så att riksdagsledamöter måste fråga om lov innan de uttalar sig. Vi är ett stort, brett och öppet parti med många engagerade människor. Om detta är något hon blir populär för hemma får väl framtiden utvisa, säger hon.

Bara SD för förbud

Bland riksdagspartierna är en stor majoritet mot ett tiggeriförbud – endast Sverigedemokraterna är för. Men svenska folket är desto mer positivt. Det visade den undersökning TT lät Novus göra i våras.

Av de tillfrågade sade 56 procent att de tyckte ett förbud var ett bra förslag. Endast 23 procent svarade att de tyckte att det vore en dålig idé.Stödet för ett förbud var blocköverskridande. Så väl bland Alliansens som oppositionens väljare fanns en majoritet för förbudet.

Från moderat håll har det tidigare kommit förslag om att förbjuda organiserat tiggeri. Lokalt har försök gjorts att införa förbud i flera svenska kommuner, bland annat i Sala 2011 där förbudet dock fick rivas upp eftersom det bröt mot ordningslagen.

Norge öppnade nyligen för kommunala tiggeriförbud. I den politiska uppgörelsen ingår att regeringen även ska förbereda ett nationellt förbud till nästa sommar. Tiggeri är sedan tidigare kriminaliserat i Danmark.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet