Foto: TT

Möjligt studera med a-kassa i höst

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösa ska få studera med a-kassa i upp till 20 veckor. Det har regeringen beslutat. Syftet är att underlätta omställningen mellan jobb och få fler i arbete.

Nyligen höjde regeringen åldersgränsen för hur länge en student är berättigad till studiemedel. I höst inför regeringen nästa åtgärd som ska underlätta för personer som blivit av med jobbet och behöver fortbilda eller omskola sig.

– Nu fattar regeringen också beslut om att man kan läsa kortare omställningskurser samtidigt som man har a-kassa, men vi garanterar också att det kan vara möjligt att läsa i det reguljära utbildningssystemet, deltid under en termin med a-kassa, säger Elisabeth Svantesson (M), arbetsmarknadsminister.

”Högskoleutbildning inget verktyg”

När liknande förslag diskuterats tidigare har kritik framförts om att det skulle finnas en orättvisa att vissa får studera med a-kassa, medan andra tvingas ta studielån. Sveriges förenade studentkårer har ännu inte hunnit ta ställning till om beslutet är bra eller dåligt.

– Högskoleutbilning är en investering för livet. Vi är skeptiska till att högskoleutbildning ses som ett verktyg för att lösa akuta problem på arbetsmarknaden, något slags quick fix. Sedan ser vi också gärna att regeringen intresserar sig för hur studenterna som pluggar på högskolan ska komma ut i arbetslivet, säger Rebecka Stenkvist, ordförande för SFS.

Från fackförbundshåll är tongångarna positiva.

– Det här är en viktig åtgärd, för den undanröjer hinder för utbildning. Vi vet att det viktigaste för att komma vidare i arbetslivet, till exempel efter en arbetslöshet är kompetensutveckling och möjlighet till utbildning, säger Cecilia Fahlberg, ordförande för PTK, som är en samverkansorganisation för 26 fackförbund.

Önsekmål från fack och arbetsgivare

Cecilia Fahlberg säger att hon hoppas att de arbetssökande kommer att få tid att ägna sig helhjärtat åt sina studier och att arbetsförmedlingens hårda regler för vad den arbetslöse väntas göra i dessa fall kan harmoniseras. Och även om tjänstemannaförbunden inte är helt nöjda är detta ett stort steg i rätt riktning, anser hon.

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) tillbakavisar att tidpunkten för åtgärden skulle vara vald för att vinna röster i valets slutspurt.

– Under åtta år har vi sett till att en kvarts miljon fler har ett jobb att gå till, men vi vill att 350.000 fler har ett jobb till 2020. Vi förbättrar hela tiden arbetsmarknaden så att fler kommer i jobb. Och det här är ett önskemål som lyfts av arbetsmarknadens parter så att omställningen förbättras ytterligare, säger Elisabeth Svantesson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.