Margit Silberstein Foto: SVT

MP har hamnat i ”Fälldinträsket”

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets kongress har inte gjort livet lätt för vare sig Gustav Fridolin och Åsa Romson eller Stefan Löfven när de eventuellt ska förhandla om en gemensam regering efter valet. Den mera hårdföra falangen inom Miljöpartiet har bakbundit partiledningen när det gäller till exempel avvecklingen av kärnkraften.

Miljöpartiet har hamnat i ”Fälldinträsket” som en veteran i den socialdemokratiska riksdagsgruppen formulerar det. Fälldin lovade att inte sätta sig i en regering som startar fler kärnkraftsreaktorer. I Miljöpartiets valmanifest står det nu svart på vitt att ”flera gamla kärnkraftsreaktorer ska stängas under mandatperioden”. Det är en brutalt tydlig mening som inte ger utrymme för några om och men, en formulering som kommer att bli en vånda för Romson och Fridolin.

Nu tvingas språkrören gå till val på att minst två reaktorer ska bort. Och sen, om valet går deras väg, ska de sätta sig vid förhandlingsbordet och övertyga Stefan Löfven om att de har fyra år på sig att ställa om energipolitiken.

Val 2014

LO varnar

Löfven, som inte har erfarenhet av regeringsförhandlingar, kommer att pressas inte bara av miljöpartisterna utan också av sina gamla kompisar i LO-borgen som ser jobben hotas. De har redan varit ute med allvarliga och tunga varningar till Stefan Löfven.

Åsa Romson har i intervjuer i SVT försökt tona ned de hårdkokta budskapen. Per Bolund, ekonomisk politisk företrädare för partiet talar nu om ambitioner i stället för det raka löftet om avveckling. Svekdebatten kan vänta runt hörnet.

Att Miljöpartiet under de sista skälvande minuterna av kongressen i Göteborg plötsligt beslutade om en ekonomi som inte bygger på tillväxt blir inte direkt någon smörjolja i förhandlingarna mellan de två partierna som säger sig vilja regera ihop. Tillväxtkritikerna, som uppenbarligen har flyttat fram positioner i partiet, tydliggör de stora skillnaderna mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Både i sak och ideologiskt.

Sjöstedt har bra sits

Vänsterpartiets roll efter en eventuell rödgrön valseger är oklar. Jonas Sjöstedt säger att han vill vara med och regera. Stefan Löfven undviker frågeställningen med hänsyn till skrämselfaktorn i förhållande till mittenväljarna. Och Sjöstedt har sitt ultimatum som handlar om vinst i välfärden. Han och Vänsterpartiet har en bra sits eftersom förutsättningarna för dem att växa är större om de inte tar på sig regeringskoalitionens bojor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet