EU-valet klart i natt: MP tar ett mandat av S

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet tar ett mandat från Socialdemokraterna. Det står klart sedan samtliga valdistrikt i EU-valet räknats klart i natt. En EU-kritiker tar plats på Miljöpartiets fjärde mandat.

Kontrollräkningen av rösterna från EU-valet i söndag är nu helt klar. Valresultatet är inte officiellt fastställt ännu, först ska det protokollföras, men allt tyder på att Socialdemokraterna förlorar en av sina platser i EU-parlamentet till Miljöpartiet. Därmed skulle MP få fyra mandat medan S får fem.

Resultatet innebär att MP:s Max Andersson, fyra på listan och uttalad EU-kritiker, tar plats i parlamentet.

EU-valet 2014

– Det ser ut som att Miljöpartiet har tagit det fjärde mandatet med 453 rösters marginal.

MP fick 572.591 röster i valet mot 899.074 för S.

– Det känns fantastiskt. Det håller på att sjunka in, säger Max Andersson till SVT.

”Ta tillbaka makt från Bryssel”

Max Andersson uppger att han vill jobba med klimatfrågan och sitta i miljöutskottet. Han vill även ta upp stafettpinnen från utröstade Piratpartiet och arbeta för en bättre it-politik med mindre övervakning av medborgare.

Max Andersson skriver även på Miljöpartiets presentationssida att han är en tydlig EU-kritiker som vill ta tillbaka makt från Bryssel. ”Systemet har blivit topptungt och det är alldeles för svårt att ändra felaktiga beslut. Det har bidragit till att förlänga eurokrisen och skapa en klyfta mellan politiker och medborgare som har gynnat främlingsfientliga populister”, skriver han på sin blogg.

Federley inkryssad

Kontrollräkningen av rösterna bekräftar också den tendens som varit tydlig i flera dagar. Fredrik Federley tar Centerpartiets enda mandat och petar ner toppkandidaten Kent Johansson tack vare fler personkryss.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet