Foto: TT

MP vill satsa 200 miljoner årligen på Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet vill satsa 200 miljoner kronor om året för att ställa om jordbruket nära Östersjön. Det framkom på en presskonferens i Almedalen i dag.

Östersjön är i dag världens dödaste hav, menar Miljöpartiet. Därför ska den del av det svenska jordbruket som har Östersjön i sitt avrinningsområde, främst ostkusten söder om Åland, ställa om till 100 procent ekologisk odling och djurhållning, föreslår partiet.

För att hjälpa bönderna att ställa om vill man satsa 200 miljoner kronor årligen fram till år 2030.

Almedalen 2014

Vid pressträffen visade Miljöpartiets språkrör upp bottenprov från en död del av havet.

– Vi ser i dag på ett av de hav som svenskar uppskattar allra mest. Här vill vi att Sverige tar ett mycket tydligare ledarskap. Alliansregeringen har inte sett till att det svenska miljöarbetet gått framåt, säger Åsa Romson.

Förutom en omställning för jordbruket föreslår Miljöpartiet fler marina reservat med trålningsförbud, begränsning av kemikalier och plastartiklar samt ett ökat internationellt samarbete.

Kommunerna ska servera ekologiskt

Miljöpartiet sätter också målet att 50 procent av maten som serveras i offentliga kök ska vara ekologisk år 2020.

– Vi ska se till att köpa bra mat till våra skolor och äldreboenden. Vi ska inte gynna jordbruk i andra länder som är sämre för Östersjön, som dansk eller polsk grisnäring, säger Gustav Fridolin.

Hoppas på fortsatt engagemang

I valrörelsen inför EU-valet fick frågan om dansk grisnäring mycket uppmärksamhet. Fridolin hoppas att frågan ska vara en framgångsfaktor för Miljöpartiet även i riksdagsvalet.

– Det engagemang som svenska folket visade för matfrågan i maj vet vi har möjlighet att leva kvar till valet i september, säger han.

Miljöministern är inte imponerad

Miljöminister Lena EK (C) är inte särskilt imponerad av MP:s utspel.

– Sättet MP formulerar det här på närmar sig statssocialism, tycker jag, säger Ek om förslaget att 100 procent av jordbruket i Östersjöregionen ska ställas om till ekoproduktion.

Ek är heller inte imponerad av att MP vill ta 200 miljoner kronor om året från landsbygdsprogrammet för att nå målet.

– Landsbygdsprogrammet innehåller ju till övervägande delen stöd till lantbrukare som vidtar miljöåtgärder, så de besluten finns ju redan på plats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2014

Mer i ämnet