MP vill satsa mer på jobb för unga

Uppdaterad
Publicerad

Om det blir en rödgrön regering vill MP se reformer för 27 miljarder kronor 2015. Trots att politiken i flera frågor skiljer sig från S, ger MP inga besked om vilka förslag man lovar stå fast vid.

– Vi jobbar inte med att ställa ultimatum inför journalister på det sättet, säger MP:s ekonomisk politiske talesperson Per Bolund.

I Miljöpartiets ekonomiska vårproposition föreslås skattehöjningar för 27 miljarder kronor för att finansiera reformer 2015. Partiet säger i stort ja till regeringens föreslagna skattehöjningar på bland annat alkohol, tobak och bilar.

Val 2014

Höjt tak

Dessutom vill MP höja miljöskatter, den nedsatta arbetsgivaravgiften för unga och skatten på inkomster över 40 000 kronor i månaden.

För att pengarna ska räcka delar MP nu upp sin föreslagna höjning av taket i a-kassan i två steg, samt skjuter förslaget om sänkt skatt för ensamstående föräldrar på framtiden.

Reformutrymmet vill MP bland annat använda till 10 000 fler anställda i skolan och högre lärarlöner, till klimat- och infrastrukturinvesteringar, till sänkta arbetsgivaravgifter med fokus på småföretag och till biståndet.

Höjda miljöskatter

På en rad områden skiljer sig dock MP från den möjliga regeringspartner Socialdemokraterna. Inte minst när det gäller miljöskatter, som MP vill höja med tolv miljarder 2015. Till exempel skulle bensin bli 70 öre dyrare. S nöjde sig med omkring 600 miljoner kronor i sin budgetmotion i höstas. En annan skillnad är att MP vill behålla den halverade krogmomsen.

MP står fast vid att spara 1,6 miljarder på försvaret, medan S talar om behov av höjda anslag.

– Vi tror att även S ser att det finns effektiviseringsmöjligheter i det svenska försvaret, till exempel ifrågasätter vi om det är nya versioner av Jas-plan som behövs när man inte ens kan bemanna de plan vi har i dag, säger Bolund.

LO kritiskt

LO gillar inte att MP sänker ambitionen när det gäller höjd a-kassa. IF Metalls ordförande Anders Ferbe hoppas att S kan övertyga MP om att a-kassan måste prioriteras.

– Det är tråkigt att inte MP förstår att vi behöver en väl fungerande omställningsförsäkring, säger han.

Finansminister Anders Borg (M) varnar för vad rödgröna regerings- och budgetförhandlingar skulle kunna leda till.

– Det mest troliga är att det landar i ett mycket omfattande budgetkaos, säger han.

Men S-ledaren tonar ned de rödgröna olikheterna.

– Det absolut viktigaste är satsningen på jobben, skolan och kvalitet i välfärden. Där har vi mycket goda förutsättningar, för där har vi samma ambitioner, säger Stefan Löfven.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet