Nationaldemokraterna (ND) kommer att läggas ned. Det meddelar partiledaren Marc Abramsson på partiets hemsida. Foto: TT

Nationaldemokraterna läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Det meddelar Nationaldemokraternas partiledare Marc Abramsson på partiets hemsida.

Marc Abramsson skriver på Nationaldemokraternas hemsida att all verksamhet läggs ned och att partiet inte kommer att kandidera i det kommande valet.

”Som många varit medvetna om har verksamheten varit ytterst begränsad de sista åren, ja sedan 6 juni 2013 har den i praktiken varit helt vilande, så beslutet kommer troligen inte som en överraskning för någon”, skriver Marc Abramsson.

I det senaste riksdagsvalet 2010 fick Nationaldemokraterna 0,02 procent av rösterna, men de har mandat  i Södertälje, Haninge och Nykvarn. I Nykvarn hoppade dock företrädaren över till nazistiska Svenskarnas parti.

Bildades 2001

Nationaldemokraterna bildades 2001 i, vad Marc Abramsson kallar, ”den kanske största utbrytningen i Sverigedemokraternas (SD) historia”.

”Det fanns givetvis en ideologisk gradskillnad, vi som kom att forma Nationaldemokraterna förespråkade en genuin nationalism och kritiserade SD för att de slagit in på en farlig och liberaliserande väg med det öppna svenskhetsbegreppet som egentligen inte går att försvara utan att ägna sig åt ett stort mått av ideologiskt hyckleri”, skriver Marc Abramsson.

Tänker rösta på SD

Han avser ändå att rösta på Sverigedemokraterna i kommande val.

”Det finns helt enkelt inget alternativ i detta val som jag ser det. Det är helt enkelt det minst dåliga alternativet om man vill påverka svensk politik.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.