Medlemmar i Svenskarnas parti demonstrerar. Foto: TT

Nazisterna trappar upp inför valet

Uppdaterad
Publicerad

Nazistiska organisationer har ökat sina aktiviteter inför valåret, visar stiftelsen Expos årsrapport. Mellan 2012 och 2013 var ökningen 28 procent. Men siffran är tveksam, anser en expert.

Under 2012 skedde 1.824 aktiviteter i olika nazistiska organisationer, enligt Expo. Under 2013 handlade det om 2.333 aktiviteter. Uppgifterna kommer framför allt från organisationerna själva.

– De vill markera närvaro och driver sin valrörelse betydligt tidigare än övriga partier, säger Helene Lööw, docent i historia vid Uppsala universitet och specialiserad på högerextremism, till SVT Nyheter.

I första hand handlar det om att propagandaspridningen ökat markant, till exempel genom flygbladsutdelning, klistermärkning, affischer och liknande. Men också allt fler demonstrationer och manifestationer.

– Ökningen har var succesiv de senaste åren, men valår är det alltid som mest aktiviteter, säger Lööw.

För fem år sedan fanns ett 40-tal olika nazistiska organisationer, i dag finns bara ett fåtal. Främst är det Svenskarnas parti och Svenska motståndsrörelsen som växer. Ökningen syns lite varstans.

Mest aktiva i små kommuner

– Den är väldigt spridd, det är ändå i de små kommunerna som aktiviteterna är hög. Man ser kanske inte så mycket av aktiviteterna inne i Stockholm. Man ska inte stirra sig blind på storstadslänen, man får se på småkommunerna, säger Anna-Sofia Quensel, utredare på Expo, till Ekot.

Svenskarnas parti ställer upp i ett 30-tal kommuner i valet. Enligt Quensel är Sverigedemokraternas intåg i riksdagen en orsak till ökningen.

– Vi såg ingen direkt aktivitetsökning 2010, men en stor aktivitetsökning 2013, och nu en enorm. Det bygger på att det här budskapet nu är enklare att föra ut. Och det kommer alltså i kölvattnet av SD. Och i detta kommer Svenska motståndsrörelsen efter.

I Skåne är det framför allt nazistiska Svenskarnas parti som ökat sina aktiviteter, men också Svenska motståndsrörelsen, visar Expos årsrapport som Sveriges Radios P4 Malmöhus tagit del av. Totalt har aktiviteterna i Skåne ökat med 20 procent under 2013.

Kraftig ökning i Halland

I Halland har aktiviteterna fyrfaldigats i Halland under 2013, jämfört med tidigare år. Framför allt har de högerextrema grupperna varit aktiva i Varberg.  – Vi har aldrig noterat den här stora ökningen tidigare. De slår rekord helt enkelt, säger Anna-Sofia Quensel till P4 Halland.

I Jönköpings län har framför allt Svenskarnas parti och den mer våldsbenägna Svenska motståndsrörelsen varit alltmer synliga, från runt 100 aktiviteter 2012 till 140 under förra året. Mest aktivitet var det i Jönköping, Vaggeryd och Värnamo.

”Har ett egenintresse”

Anna-Lena Lodenius, journalist och författare som studerat extremnationalistiska rörelser, är dock tveksam till siffrorna eftersom uppgifterna kommer från organisationerna själva.

– De här organisationerna har ju ett intresse av att visa att de är väldigt aktiva.  Jag tror att nivån på att man gjort något kan vara ganska låg ibland, det kanske är någon enstaka aktivist som stoppat iväg några enstaka flygblad, säger Lodenius till SVT Nyheter.

Säpo har inte velat kommentera Expos siffror då de anser att Expo har en annan utgångspunkt än vad Säpo har. Säpos uppdrag gäller den politiskt motiverade brottsligheten mot demokratiska funktioner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.