Nu kan du hitta din riksdagskandidat

Uppdaterad
Publicerad

Nu lanserar SVT en utökad variant av sin unika Valkompass. Från och med i dag kan du även matcha dina åsikter mot riksdagskandidaternas för att kunna upptäcka de politiker som tycker som du i höstens riksdagsval. 

Gör valkompassen här

Med en månad kvar till valet släpper SVT en utbyggd variant av Valkompassen. Tidigare kunde besökaren matcha sig mot olika partier – nu kan de även se vilken riksdagskandidat som svarar mest likt dem själva på frågor om exempelvis jobb, miljö och skola.

Val 2014

– Det unika är att man kan få både partimatchning och se de kandidater i din valkrets som tycker som du. Vi har sorterat kandidaterna utifrån vilka som är mest relevanta för dig, säger Kristofer Sjöholm, projektledare på SVT Pejl och ansvarig för framtagandet av tjänsten.

Nära 2.000 har svarat

Omkring 1.900 riksdagskandidater har i dag svarat på SVT:s frågor och man räknar med att ytterligare flera hundra av kandidaterna kommer att svara innan valet i september. 

– Vi har arbetat med kompassen i närmare ett år. Under hösten och vintern började vi planera för tjänsten och frågorna till kompassen sållades fram. Stora delar av den tekniska utvecklingen gjordes redan inför EU-valet då vi också hade en valkompass, säger Kristofer Sjöholm.

300.000 har testat sig

Omkring en miljon unika besökare gjorde SVT:s kompass inför EU-valet. Och inför riksdagsvalet har hittills redan 300.000 svenskar gjort Valkompassen.

– Det är mycket bra siffror, särskilt med tanke på att det har varit sommar. Det är nu valrörelsen går igång på allvar och då är det många av våra besökare som kommer vilja testa sina politiska åsikter, säger Kristofer Sjöholm.

”Breddar perspektivet”

Förutom valtestet kan man se vad politikerna själva har svarat på frågorna och läsa deras kommentarer. De får också en chans att presentera sig själva lite närmare – och det är viktigt, menar Kristofer Sjöholm.

– I Sverige är fokus ofta på partiledarna och det finns väldigt få riksdagskandidater som folk faktiskt känner till. Det här är ett sätt att bredda perspektivet och ge väljarna en chans se vilka dessa politiker är och vad de tycker i en lång rad olika frågor, säger han.​

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet