EU-parlamentet i Strasbourg. Foto: Scanpix.

Ny EU-mätning: Bara tre mandat skiljer

Uppdaterad
Publicerad

Spänningen ökar i kampen om vem som ska dominera EU-parlamentet. De senaste mätningarna från alla 28 EU-länder visar att partigruppen med moderater och kristdemokrater fortfarande är störst,  men Socialdemokraterna ökar och spås få nästan lika många mandat.

Den borgerliga partigruppen EPP European People´s Party där svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår spås fortfarande bli största grupp med 212 mandat, men den Socialdemokratiska gruppen har ökat sitt väljarstöd och väntas få 209 mandat.

Bara tre mandat skiljer, en så liten skillnad att båda partigrupperna kan bli största partigrupp. Liberalerna väntas bli tredje största grupp.

EU-valet 2014

Påverkar ordförandeval

Vilken partigrupp som blir störst kan direkt påverka de toppjobb som ska tillsättas efter EU-valet för kommande fem år.

Partierna i EU-parlamentet anser att kandidaten från den partigrupp som får flest röster ska bli ordförande i den viktiga EU-kommissionen, och därmed efterträda dagens José Manuel Barroso.

Därför anordnas i morgon kväll en debatt som sänds i flera tv-kanaler, där Socialdemokraternas Martin Schulz och EPP Jean-Claude Juncker är huvudmotståndarna om vem som ska bli nästa ordförande i EU-kommissionen.

EU-kritiker och extrema ökar

Prognosen för parlamentsvalet spår att gruppen ”Frihet och demokrati” med EU-kritiska partier som brittiska UKIP och Dansk Folkeparti får fler mandat och kan bli fjärde största partigrupp.

Troligen kan högerextrema partier som franska Nationella fronten och Wilders parti från Nederländerna bilda en ”Frihetsallians” genom att gå ihop med andra extrema partier, och prognosen spår att Sverigedemokraterna kommer in och ansluter sig till denna nya grupp i parlamentet. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet