Ny M-ledare tidigast i vår

Uppdaterad
Publicerad

Tidigast i vår kommer Moderaterna att utse en ny partiledare efter Fredrik Reinfeldt.

– Jag har under veckan samtalat med Lars-Ingvar Ljungman som är valberedningens ordförande och vi håller nu på att ta fram de processer med tidsplan och annat som behöver göras. Men det kommer att få ta den tid som krävs så att alla förbund får komma till tals, säger partisekreterare Kent Persson i en paus i partistyrelsemötet under fredagen.

Vid sidan av detta ska valresultatet nu analyseras och de ekonomiska konsekvenserna av det stora tappet i valet hanteras.

Läget efter valet 2014

Kent Persson avvisar kritiken mot Moderaterna att de nu hamnar litet på läktaren under hösten med en avgående partiledare.

– Vi kommer att fullfölja det vi har lovat väljarna och föra fram vår gemensamma Allianspolitik och lägga en budgetmotion, säger han.

– Just nu tycker jag att vi har ordning och reda och stabilitet. Fredrik Reinfeldt sitter kvar tills nästa partiledare tillträder och vi har en gruppledare som sköter vårt arbete i riksdagen, säger Kent Persson.

Hur ska ni hantera om alliansbudgeten vinner majoritet i riksdagen när ni inte har någon partiledare?

– Det där är i allra högsta grad ett teoretiskt resonemang. Vi kommer att lägga fram vår budget och sen får vi se vad en eventuell S/MP-regering lägger fram och hur parlamentet hanterar detta.

Men ni hoppas på att de inte ska rösta på er budget? Om det blir en majoritet för den så måste Löfven antingen regera med den eller så blir det regeringskris och då sitter ni på läktaren.

– Då får vi återkomma till hur vi ska hantera ett sådant eventuellt skede, säger Kent Persson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet