Arkivbild. Flyktingläger i provinsen Aleppo i norra Syrien. Foto: TT

Ny mätning: Hälften vill tvinga kommuner att ta emot flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna ska inte kunna fortsätta att säga nej till att ta emot flyktingar. Det tycker 50 procent av de tillfrågade i en Sifomätning gjord för Sveriges Televison.

I dag kan kommuner säga nej till att ta emot flyktingar som anvisas från Migrationsverket och på olika flyktingförläggningar runt om i landet sitter just nu runt 11.000 personer som har fått permanent uppehållstillstånd men som inte har någonstans att ta vägen.

”Alla måste ta sitt ansvar”

I mätningen som Sifo har gjort åt SVT svarar 50 procent att kommunerna inte ska få välja själva om de ska ta emot flyktingar eller inte.

Fokus invandring

På Stockholms central träffar vi flera som håller med.

– Alla måste ta sitt ansvar och hjälpas åt, säger Marianne Winqvist som vi träffar på Stockholms centralstation.

– Staten ska gå fram och tvinga kommuner som inte vill ta emot flyktingar säger Rashad Abdelal.

”Fel att staten ska gå in”

På tågstationen träffar vi även fler som håller med de 37 procent som tycker att kommunerna också i fortsättningen ska kunna säga nej.

–  Jag tycker det är fel att staten ska gå in och bestämma över kommunerna, de vet väl bäst själva, säger Roland Gustavsson.

Hur ser flyktingmottagandet ut i din kommun? Läs hela granskningen här

Frågan

Det är i dag stora skillnader mellan svenska kommuner när det gäller viljan att ta emot flyktingar. Ska kommuner ha rätt att själv välja om de vill ta emot flyktingar eller ska de inte ha den rätten?

Kommunerna skall ha rätt att välja: 37 procent

Kommunerna skall inte ha rätt att välja: 50 procent

Tveksam/Vet ej: 13 procent

Antal intervjuer: 1001

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus invandring

Mer i ämnet