Nya möten med talmannen i dag

Uppdaterad
Publicerad

Talmannen fortsätter i dag att möta och samtal med de åtta partiledarna för att få till stånd en regeringsbildning. SVT sänder direkt från riksdagen med start klockan 10:50.

Talman Per Westerberg diskuterade med partiledarna hela onsdagen, men är inte nöjd. Han anser sig behöva mer tid och ett större underlag för att kunna ge någon uppdraget att bilda en stabil regering.

Efter att han samrått med de vice talmännen under förmiddagen kommer Westerberg, enligt ett pressmeddelande från riksdagen, vid lunchtid att hålla korta uppföljande samtal med företrädarna för samtliga riksdagspartier.

– Jag kan konstatera att det är en komplicerad regeringsbildning, där det gäller att hitta någon som inte har en majoritet av kammarens ledamöter emot sig. Det är viktigt att få till en hållbar regering med en hygglig förutsättning att få igenom sin budget, sade talman Per Westerberg vid en tidigare pressbriefing.

Talmannen ger uppdrag

Talmannens roll är alltså att sondera terrängen och sedan ge uppdraget att bilda regering till en av partiledarna. Vanligtvis är det en enkel process, men efter det något komplicerade parlamentariska läget efter valet, så drar det ut på tiden något.

I regeringsformen, en av våra grundlagar, står det att regeringen styr riket. Men en regering måste accepteras av riksdagen, annars kan den tvingas att avgå. Trots låsta positioner blocken emellan och Sverigedemokraternas vågmästarposition väntas S-ledaren Stefan Löfven ändå få uppdraget att bilda regering, och allt tyder på att det blir en minoritetsregering med S och MP.

I den här processen har talmannen nu valt att diskutera frågan om budgeten också.

– Vi ska ställa de kritiska frågorna om vilka kombinationer man kan acceptera. Både när det gäller regeringsbildning, men också att förslaget ska kunna få igenom sin budget, säger Westerberg.

Kritik att ta in budgeten

Att talmannen även tar upp budgetfrågan har väckt kritik både från statsvetare och från Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

– Jag blev väldigt överraskad och förvånad när jag hörde talmannen. Såvitt jag vet har det aldrig förekommit att talmannen lyft fram ytterligare krav än att man ska klara en förtroendeomröstning. Därmed försvårar han regeringsbildningen, vilket han ju själv erkände, sa statsvetaren Olof Petersson till SVT i går.

– Jag fick frågor av talmannen om budgeten och jag klargjorde först för talmannen att det inte är hans uppgift, sade Jonas Sjöstedt på en pressträff efter mötet med talmannen i går.

Löfven trolig regeringsbildare

Trots det kluriga läget, så tyder det mesta på att ändå Stefan Löfven kommer få uppdraget att bilda regering, men rent teoretiskt kan talmannen välja att inte tro att Löfven kan bilda en regering som får riksdagens förtroende. I så fall ger talmannen en annan partiledare uppdraget, men med nuvarande parlamentariska läge finns det knappast möjlighet för det.

Fakta

Hålltider under dagen

  • 10:50 Livesändningen startar, talmannen tar emot Stefan Löfven
  • 11:10 pressträff med Löfven
  • 13:45 Studio: Uppsnack följt av pressträff med talmannen

Viktiga datum

  • 29 september: Den nya riksdagen samlas. Ny talman väljs.
  • 30 september: Riksdagen öppnas. Första möjliga dagen att hålla statsministeromröstning i fall Reinfeldt är kvar som regeringschef. Första möjliga dagen för talmannen att föreslå ny statsminister om Reinfeldt avgått.
  • 2 oktober: Första möjliga dagen för statsministeromröstning om en eventuell ny statsminister.
  • 3 oktober: Möjlig dag för Löfven, om riksdagen godkänt honom, att läsa upp regeringsförklaring och presentera ministrar. Konselj på slottet. Det formella regeringsskiftet sker. Det tar dock sannolikt längre tid att få en ny regering på plats
  • 13 oktober: Sista dagen för att hålla statsministeromröstning om Reinfeldt sitter kvar.
  • 14 oktober: Sista dagen att lägga fram budgetproposition om Reinfeldt är kvar som statsminister
  • 17 november: Sista dagen för en ny regering att lägga fram budgetproposition
  • December: Riksdagen fattar beslut om statsbudget.

Källa: TT/Riksdagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.