Foto: TT

Ökad personalomsättning inom hemtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

En åldring med hemtjänst träffar i snitt 14 olika hemtjänstanställda under en tvåveckorsperiod. Och det finns stora skillnader runt om i landet, Ydre kommun har lägst och Bollnäs har högst omsättning.

Högst personalomsättning fanns i Bollnäs kommun. Här får äldre i snitt träffa 26 olika personer under en tvåveckorsperiod. Lägst var personalomsättningen i Ydre kommun där de äldre inom hemtjänsten träffade i snitt 6 personer under motsvarande period.

Totalt sett i landet har personalomsättningen inom hemtjänsten ökat från 13 personer i snitt år 2011 till 14 personer i snitt 2013.

Val 2014

Undersöktes i höstas

Socialstyrelsen har undersökt personalkontinuiteten inom hemtjänsten under en tvåveckorsperiod hösten 2013. I mätningen ingår personer över 65 år med minst två besök av hemtjänsten varje dag. Svar på trygghetslarm, matleveranser och personal från hemsjukvården räknades inte.

Risk för lägre kvalitet

Socialstyrelsen konstaterar att kontinuitet är en viktig kvalitetsaspekt för äldre med hemtjänst. Det är lättare för den äldre att känna sig trygg och kunna påverka hur omvårdnaden ska utföras om det är få och välkända personer som återkommer. Om det däremot är många olika personer som kommer och går finns det risk att kvaliteten blir lidande.

– Det är ju svårare att få till kontinuitet både när det gäller personal och att man gör samma saker för de som bor hemma jämfört om man bor på ett särskilt boende. Det är mer fast personal och så vidare, säger Mats Thorslund, professor i socialgerontologi.

Majoritet har ökad omsättning

Och utvecklingen går åt olika håll. En majoritet av de kommuner som deltagit i undersökningen både 2011 och 2013 har en ökad personalomsättning. Allra mest har den ökat i Grästorps kommun. Där fick de äldre i snitt träffa 21 personer från hemtjänsten under en tvåveckorsperiod, jämfört med 9 vid den tidigare mätningen.

I knappt en tredjedel av kommunerna är utvecklingen den motsatta, där minskar personalomsättningen. Störst minskning hade Rättviks kommun där antalet personer inom hemtjänsten gått ner från i snitt 19 personer till 11 personer mellan de två mätningarna.

Korrigering 30/1 12.41

Tidigare har vi rapporterat att Lysekil var den kommun där personalomsättningen hade ökat mest. Lyseklil kommun har därefter meddelat att de hade rapporterat in fel siffror. Den korrekta siffran för 2013 var 12 personer i snitt jämfört med 8 personer 2011.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet