Fi, med Gudrun Schyman i spetsen, är nu snubblande nära riksdagsspärren. Foto: TT

Opinion: SD och FI uppåt

Uppdaterad
Publicerad

Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna ser ut att göra debut i Europaparlamentet, enligt två färska opinionsmätningar.

Moderaterna och Socialdemokraterna har det däremot lite motigare, enligt de senaste mätningarna.Det är bara dagar kvar till EU-valet och tempot skruvas upp i valrörelsen. Om SvD/Sifos väljarbarometer speglar verkligheten får SD och FI 8,6 respektive 4,3 procent.

– Valen till Europaparlamentet är ju de små partiernas arena, medan de stora har garden nere, säger statsvetarprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson till Svenska Dagbladet.

EU-valet 2014

I DN/Ipsos mätning får SD 6,9 procent medan FI hamnar på 4,5.

Av de större partierna får Socialdemokraterna 28,3 procent av rösterna, Moderaterna 18,1 procent och Miljöpartiet 12,5 procent hos SvD/Sifo.

Hos DN/Ipsos får MP 13,8 procent medan det ser betydligt värre ut för M och S. De får 16,5 procent respektive 24,9 procent.

För M är det en nedgång med 6,3 procentenheter från DN/Ipsos förra mätning, för S en nedgång med 5,8 procentenheter.

– Ligger det här nära valresultatet innebär det en besvikelse för Moderaterna och det blir tuffare att ladda om och mobilisera inför riksdagsvalet, säger David Ahlin, opinionschef vid Ipsos till Dagens Nyheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet