Statsministern gick och röstade i Täby. Foto: TT

Partiledarna gick och röstade

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 08.00 på söndagen öppnade vallokalerna. Och bland alla väljare syntes även partiledare runt om i huvudstaden.

På förmiddagen röstade till exempel Folkpartiledaren Jan Björklund på Norra Ängby skola i Bromma.

– Det ser ut som att valdeltagandet går upp och det är ju väldigt positivt och jag känner för Folkpartiets del att vi har vind i ryggen, så det känns bra, säger han.

Har ni fått ut EU-frågorna tycker du?

– Ja det tycker jag, FP är ju det mest Europavänliga partiet och det är ju det som har dominerat vår kampanj. Vi tror på det europeiska samarbetet och vill samarbeta på fler områden med andra länder för att lösa gemensamma problem, och det tror jag vi har fått ut.

Åkesson nöjd med kampanjen

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) lämnade sin röst på Tibble gymnasium i Täby strax efter lunch.

– Jag har naturligtvis kryssat, men jag säger inte för vem. Jag tycker att den möjligheten ger en extra dimension, säger han.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, som röstade i Kulturhuset i centrala Stockholm på förmiddagen, är nöjd med kampanjen.

– Vi har ökat rätt mycket på slutet så det känns bra.

Huruvida uppmärksamheten kring protesterna vid partiets valmöten har hjälpt eller stjälpt är svårt att svara på, enligt Åkesson.

– Jag vet inte. För några år sedan hade det säkert kunnat mobilisera väljare, men jag tror inte det ger fler röster i dag. Vi är så pass stora nu att vi behöver nå ut med vårt budskap för att få röster, säger han.

Romson delar ut valsedlar

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson stod i stället i solen vid vallokalen i Aspuddsskolan i Stockholm och delade ut valsedlar.

Hon är extra spänd inför kvällens valresultat efter gårdagens Novusmätning som visade på att Miljöpartiet har chans att gå om Moderaterna som andra största parti och dessutom gå från två till tre mandat i EU-parlamentet.

– Det vore en riktig skräll och rolig pinne att ta, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.