Glad Fredrik Reinfeldt. Den vanliga mediebilden är en mer seriös statsminister. Foto: Henrik Montgomery/TT Nyhetsbyrån

Partiledarna under skinnet

Uppdaterad
Publicerad

Göran Hägglund är regeringens linslus och Annie Lööf vill ha kontroll.

Pressfotografen som vill komma politikerna under skinnet får ligga i.

Under politikerveckan i Almedalen har partiledarna en svans med fotografer efter sig. Men för att få en oväntad bild får man ligga i menar TT:s fotograf Henrik Montgomery. Politikerna vaktar som hökar över sin egen image, allt från klädval till gester är väl genomtänkta.

Den mest lättfotograferade av Sveriges partiledare är Kristdemokraternas Göran Hägglund, tycker han.

Almedalen 2014

– Han gillar kameran och vågar släppa loss, ta ut svängarna lite.

Kontroll på joggingpass

Flera av de andra partiledarna vill ha mer kontroll.

– Annie Lööf vill helst titta rakt in i kameran. Ibland ber jag henne att titta bort, men hon vill ha kontollen, säger Henrik Montgomery.

Bilden av statsminister i pressen är ofta seriös. Reinfeldt har har blivit häcklad av stå-upp-komikern Özz Nujen för att ofta se ut som en ledsen hund i tv och tidningar.

– Jag tror den seriösare bilden är den som statsministern medvetet väljer, säger Henrik Montgomery

Svårare privat

Han har trots allt lyckats fånga Fredrik Reinfeldt i ett gapskratt. I en annan känd bild slappnar statsministern av i regeringsplanet på väg till ett toppmöte i Italien. Han masserar dåvarande frun Filippa Reinfelds fot, samtidigt som han är djupt försjunken i en bunt dokument.

Montgomery har följt svenska politiker under många år och fotograferat allt från internationella toppmöten till glåmiga presskonferenser på hemmaplan.

Att porträttera politikerna i en mer privat miljö är svårt. För att få fotografera en politiker på ett joggingpass eller följa med Jonas Sjöstedt när han kopplar av på sitt lantställe utanför Umeå, krävs långa och många mejlkonversationer med politikernas presschefer.

– Jag tycker inte det är konstigt att politikerna vill ha kontroll över bilden av sig själva, men min ambition är alltid att komma bakom fasaden, säger Henrik Montgomery.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2014

Mer i ämnet