Politikerresa ska ge flyktingar plats

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingmottagandet är ojämnt fördelat över Sverige.

Nu reser två kommunpolitiker runt för att få fler kommuner att ta emot fler flyktingar.

Många kommuner vill inte ta emot flyktingar. Därför har de båda kommunpolitikerna Lars Stjernkvist (S), kommunalråd i Norrköping, och Gunnar Hedberg (M), tidigare kommunalråd i Uppsala, fått regeringens uppdrag att föreslå åtgärder för att fler kommuner ska ta emot flyktingar.

Bara hälften av platserna klara

Enligt Migrationsverkets bedömningar kommer runt 50 000 personer att beviljas uppehållstillstånd i Sverige i år. De flesta bestämmer själv till vilken kommun de flyttar till, ofta där det finns anhöriga, men många behöver få en plats anvisad av Migrationsverket.

Fokus invandring

Migrationsverket räknar med att behöva drygt 14 000 platser i år, men kommunerna har i dagsläget bara sagt ja till ungefär hälften.

– Vi ska försöka se till att de som nu väntar på en plats snabbt kommer igång med sitt nya liv i Sverige, säger Lars Stjernkvist.

Vill inte ha tvång

Under våren reser Stjernkvist och Hedberg runt i landet och träffar företrädare för kommunerna. I höst ska de sedan presentera förslag för regeringen.

Sedan förra årsskiftet måste kommunerna nu ta emot ensamkommande flyktingbarn och ungdomar. Kommuner som nekar kan få betala vite.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill ändra lagstiftningen så att samma regler gäller också när det gäller vuxna flyktingar, de andra partierna vill inte ändra lagen.

Det vill inte heller Stjernkvist eller Hedberg. Åtminstone inte i nuläget.

– Jag tror att man skulle man få ett större motstånd då, säger Gunnar Hedberg (M).

– Man måste se det som en nationell angelägenhet. Om den insikten inte finns bland kommunerna blir det omöjligt att ha dagens frivilliga system, men jag hoppas verkligen att det går, säger Lars Stjernkvist (S).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus invandring

Mer i ämnet