Rabalder kring SD-förslag om a-kassan

Uppdaterad
Publicerad

I gårdagens partiledarutfrågning i SVT ifrågasattes Sverigedemokraternas budget för höjd a-kassa. Men Sverigedemokraterna slår ifrån sig och lutar sig mot beräkningar från riksdagens utredningstjänst – som själva säger att man litar på sina uträkningar.

Partiledaren Jimmie Åkessons svar när det gäller Sverigedemokraternas förslag till höjd a-kassa i gårdagens partiledarutfrågning har väckt flera reaktioner. Partiets förslag kritiserades för att vara kraftigt underfinansierat.

Sverigedemokraterna går till val på en kraftig höjning av a-kassan. Det är ett av partiets profilförslag, och skulle innebära stora kostnader för statskassan. Men när SVT:s utfrågare vill ha besked om hur stora summor det handlar om svarade Jimmie Åkesson:

Utfrågningen

– Oj, nu har vi presenterat vårt valmanifest i dag, men det kostar ett antal miljarder naturligtvis. Jag har inte siffran i huvudet här.

Skiljer totalt drygt tre miljarder

När utfrågarna informerade om den summa som partiet har i sitt förslag (2,5 miljarder kronor), så ställdes denna mot beräkningar från opolitiska tjänstemän på regeringskansliet, som visar att kostnaden skulle uppgå till 3,6 miljarder. Det är alltså en dryg miljard mer än de 2,5 miljard kronor som Sverigedemokraterna avsatt för reformen.

Vidare har Sverigedemokraterna inte räknat med en slopad administrationsavgift för a-kassorna på 1,5 miljard kronor, eftersom partiet vill förstatliga a-kassan.

Totalt, inklusive förändringar för avgifterna i a-kassan, så skulle Sverigedemokraternas a-kasseförslag kosta drygt 5 miljarder kronor, enligt partiet. Men enligt tjänstemännen på regeringskansliet skulle summan snarare landa på 8 miljarder kronor. Socialdemokraternas beräkningar visar på en liknande summa.

Även TCO kritiserar SD

Och TCO, som har gjort liknande beräkningar, hävdar att Sverigedemokrarnas a-kasseförslag är en ren glädjekalkyl.

– Deras beräkningar ligger alldeles för lågt. Kostnaden för höjningen av a-kassetaket ligger nog närmare 4 miljarder. Och den slopade admistrationsavgiften på 1,5 miljard kommer ju självklart inte att försvinna bara för att staten tar över a-kassan. Om vi lägger ihop deras förslag så landar det snarare över 8,5 miljarder kronor, säger Mats Essemyr, utredare på TCO, till SVT Nyheter.

Har kallat till presskonferens

Men Sverigedemokraterna slår tillbaka mot kritiken. Man menar att man lutar sina beräkningar bland annat på uträkningar från riksdagens utredningstjänst, som visar att höjningen av a-kassan kostar 2,2 miljarder kronor. Till detta har man lagt 300 miljoner för förbättrade villkor för deltidsarbetslösa.

Och Riksdagens utredningstjänst menar att deras siffror är korrekta.

– Vi litar på våra egna beräkningar, säger Riksdagens utredningstjänst till SVT Nyheter.

Partiet har bjudit in till en presskonferens i eftermiddag klockan 15.10 för att ge sin syn på den här historien.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utfrågningen

Mer i ämnet