Statsminister Fredrik Reinfeldt skakar hand med talman Per Westerberg då han lämnar in sin och regeringens avskedsansökan. Senare meddelade finansminister Anders Borg att han lämnar partipolitiken. Foto: TT.

Reinfeldt lämnade in avskedsansökan

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen lämnade Fredrik Reinfeldt in regeringens avskedsansökan. Senare på eftermiddagen meddelade Anders Borg att han inte kandiderar till partiledarposten och lämnar partipolitiken.

Efter valnederlaget har nu statsminister Fredrik Reinfeldt (M) lämnat in sin och regeringens avskedsansökan, det bekräftade talmannen Per Westerberg inför ett samlat pressuppbåd vid riksdagen.

– Jag har egentligen bara att meddela att statsministern har inlämnat sin avgångsansökan, säger talmannen Per Westerberg.

Läget efter valet 2014

Den avgående statsministern Fredrik Reinfeldt var själv inte med på talmannens pressträff. Talmannen säger att han kommer att hålla en ny pressträff i morgon och att han nu tror att partiledarna behöver tänka efter och sova.

Borg lämnar

En av kandidaterna till att ta över rollen som partiledare för Moderaterna var finansminister Anders Borg. Men under en pressträff på finansdepartementet meddelade Borg att han lämnar partipolitiken och därmed inte kandiderar till partiledarposten.

– Jag tänker inte kandidera till posten som partiledare. Jag är stolt över det arbete vi har genomfört. Ett bredare politiskt uppdrag är inte aktuellt för mig. Jag har arbetat med ekonomisk politik hela mitt liv och det är vad jag kan och är bra på. Det finns andra som är lämpade för partiledarrollen.

Innebär det att du kommer lämna partipolitiken?

– Ja, jag kommer lämna partipolitiken, säger Anders Borg till SVT.

Väntat besked

Statsvetarprofessorn Tommy Möller menar att det var ett väntat besked.

– Det  kommer nog inte som en överraskning för särskilt många. Han har ju sagt innan valet att vad han ställer upp till är att bli omvald som finansminister och förlorar man regeringsmakten är det slut på hans politiska engagemang, säger han till TT.

Var inte intresserad

Möller säger att Borg säkert hade varit given som kandidat som efterträdare till Fredrik Reinfeldt men att det varit tydligt att han inte varit intresserad.

– Man kan tycka att kalla till presskonferens är lite meningslöst men det var kanske så att han en gång för alla ville punktera alla spekulationer. Nu har han stängt den dörren och då behöver det inte spekuleras om hans kandidatur.

Vilken betydelse får det här för partiet?

– Det ska bli spännande att se. Jag kan inte ge någon bild. Det är några som kommer att säga de här åren varit extremt framgångsrika. Andra kommer att peka på att man svikit gamla ideal.

Anders Borg

  • Anders Borg, född 1968 i Stockholm, gick med i Moderata ungdomsförbundet under gymnasietiden och var vice ordförande 1990-91 och under samma år också ledarskribent på Svenska Dagbladet.
  • Efter den borgerliga valsegern 1991 utsågs han till politiskt sakkunnig i statsrådsberedningen och från 1993 arbetade han som talskrivare åt Carl Bildt.
  • Mellan 1995 och 2002 arbetade Borg för flera banker. 2006 utsågs han till finansminister.
  • Tidningen Financial Times utsåg honom till EU:s främste finansminister 2011 i sin årliga ranking av unionens 19 finansministrar.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet