Länsstyrelsen i Kalmar är positiv till varg i länet. Foto: Dawn Villella/TT

Reinfeldt om vargjakten: Vi vill bestämma själva

Uppdaterad
Publicerad

Inför kvällens Utfrågning av Fredrik Reinfeldt i SVT svarade han på tittarnas frågor i Gomorron Sveriges telefonväkteri. Bland annat ville tittarna ha svar om Reinfeldts syn på vargar.

– Vår uppfattning är att nu har vi en livskraftig vargstam.

Frågan om hur Moderaterna ställer sig till vargfrågan kom från Per-Olof Johansson i Hudiksvall. Reinfeldt svarade direkt:

– Låt oss notera att det snabbt har vuxit antalet vargar i Sverige. Nu talar vi någonstans 300-400 vargar. Det var inte länge sedan vi pratade om ett nationellt mål om 210. Vi har gjort förändringar så man kan skydda tamdjur i högre utsträckning. Vi skulle vilja gå vidare och i högre utsträckning själva få bestämma om skyddsjakt.

Val 2014

– Även här har vi kopplingar till att EU har synpunkter på hur Sverige beter sig. Vår uppfattning är att nu har vi en livskraftig vargstam, därför kan vi tillåta att i högre grad också själva få bedriva skyddsjakt.

Olika åsikter inom Alliansen

Vargjakt är en omtvistad fråga där Alliansen inte har en helt samstämd syn. Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerna tycker att det är ett ganska bra förslag medan Folkpartiet tycker att det är ett ganska dåligt förslag.

Även bland de andra partierna är det splittrat. Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna tycker att det är ett ganska bra förslag, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tycker att det är ett mycket dåligt förslag.

Avvisar SD-samarbete

En annan fråga som tittare ville ha svar på var Reinfeldts inställning till Sverigedemokraterna. Susanne Ingesson i Helsingborg frågade statsministern om ett eventuellt samarbete:

– Jag tycker ni har gjort ett bra jobb, Alliansen har min röst, men jag vill veta varför ni inte kan samarbeta med Sverigedemokraterna?

– Skälet är enkelt, de är bara intresserade av en sak. De vill ge sig på invandrare. Vi vill ha ett Sverige som är öppet mot sin omvärld. Jag tycker det är särskilt viktigt i tider som vi upplever nu i vår omvärld. Då har vi tolkat att det går inte att föra en sådan politik och samtidigt vara beroende av Sverigedemokraterna.

Programledaren Mats Nyström: Vad tycker du om det svaret Susanne?

– Jag tycker att om nu 15 procent tycker att SD har rätt och röstar som dem, är det då inte i demokratins namn bättre att knyta dem till sig för att kunna kontrollera och därmed begränsa deras framfart?

– Det är ju så här att de 15 procent tycker ju i många olika frågor. Jag tror att de vill att det ska vara ordning i ekonomin, att vi ska få förutsättningar för jobb, att vi ska ha en stabil regeringsmakt, svarar Reinfeldt och fortsätter:

– Röstar de då på ett parti som säger att det enda vi vill göra med era röster är att ge sig på och försvåra för invandrare. Då tycker jag att det blir omöjligt att samarbeta med ett sånt parti. Det är alltid komplicerat med enfrågepartier, allra helst när de också har som en grund att göda ett vi-och-dem-tänkande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet