Foto: TT

Reinfeldt toppar förtroendelista

Uppdaterad
Publicerad

Drygt en av fyra – 27 procent – har förtroende för FI:s talesperson Gudrun Schyman. För C-ledaren Annie Lööf är siffran 12 procent. Schyman är också populärare än både FP-ledaren Jan Björklund och KD-ledaren Göran Hägglund.

I EU-valrörelsens slutskede ställde Novus för TT:s räkning frågan: Vilket förtroende har du för partiledarna? Gudrun Schyman hamnar på femte plats med 27 procent som har mycket stort eller ganska stort förtroende för henne.

Sist av de tio partiledare/språkrör vars partier kom in i EU-parlamentet hamnar Annie Lööf med tolv procent som har förtroende för henne. SD-ledaren Jimmie Åkesson kommer på näst sista plats med 13 procent. Bara 1 procent har mycket stort förtroende för Lööf. Hela 58 procent har ganska litet eller mycket litet förtroende för henne. Bara Jimmie Åkesson har sämre siffror än Lööf med 67 procent. För Schyman är den siffran 45 procent.

Reinfeldt toppar

– Undersökningen visar inte på något ljus i tunneln för Centerpartiet när det gäller väljarnas förtroende för Annie Lööf. Vi får väl se om den relativa framgången i Europavalet och partiets något mer stabila läge i opinionen kan börja leda till ett starkare förtroende för Annie Lööf, säger statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld.

Toppar förtroendelistan gör statsminister Fredrik Reinfeldt med 47 procent som har förtroende för honom. S-ledaren Stefan Löfven hamnar på andra plats med 44 procent. Samtidigt tycks väljarna ha mer åsikter överlag om Reinfeldt. 21 procent säger sig ha mycket litet förtroende för honom. Motsvarande siffra för Löfven är 13 procent.

Romson på sjunde plats

På tredje plats kommer språkröret Gustav Fridolin med 35 procent som har förtroende. Språkrörskollegan Åsa Romson hamnar på sjunde plats med 23 procent. Samtidigt säger elva procent att de inte vet vem hon är. För Fridolin är den siffran bara två procent. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt är populärare än både Jan Björklund och Göran Hägglund.

Jämfört med Novus mätning för ett år sedan så har Lööfs förtroendesiffror trots allt stigit från sju procent. Topp fyra är fortfarande desamma. Då mättes inte Gudrun Schyman.

Statsvetare brukar dock generellt varna för övertro på partiledarnas betydelse för partiers framgångar. Men riktigt låga siffror kan vara ett sänke för ett parti, som för S 2006, där många angav Göran Persson som skäl för att man inte röstade på partiet.

Hela undersökningen: Förtroendet för partiledarna

1. Fredrik Reinfeldt (M)

Mycket stort – 19 procent

Ganska stort – 28

Ganska litet – 14

Mycket litet – 21

Övrigt är vet ej, varken eller och känner ej till.

2. Stefan Löfven (S)

Mycket stort – 13

Ganska stort – 31

Ganska litet – 12

Mycket litet – 13

3. Gustav Fridolin (MP)

Mycket stort – 10

Ganska stort – 25

Ganska litet – 13

Mycket litet – 17

4. Jonas Sjöstedt (V)

Mycket stort – 11

Ganska stort – 19

Ganska litet – 13

Mycket litet – 22

5. Gudrun Schyman (FI)

Mycket stort – 8

Ganska stort – 19

Ganska litet – 15

Mycket litet – 30

6. Jan Björklund (FP)

Mycket stort – 6

Ganska stort – 19

Ganska litet – 16

Mycket litet – 31

7. Åsa Romson (MP)

Mycket stort – 5

Ganska stort – 18

Ganska litet – 13

Mycket litet – 18

8. Göran Hägglund (KD)

Mycket stort – 4

Ganska stort – 18

Ganska litet – 18

Mycket litet – 27

9. Jimmie Åkesson (SD)

Mycket stort – 5

Ganska stort – 8

Ganska litet – 7

Mycket litet – 60

10. Annie Lööf (C)

Mycket stort – 1

Ganska stort – 11

Ganska litet – 16

Mycket litet – 42

I undersökningen som utfördes den 15-20 maj ingick ett riksrepresentativt urval med 1 000 personer 18-79 år.

Källa: Novus (TT)

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.