Rut ökar i hela landet

Susanne Moffat på HomeMaid, ett företag som utför hushållsnära tjänster åt privatpersoner.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Rutavdraget har blivit en het politisk fråga inför valet. Nu visar siffror från Skatteverket att avdraget ökat och används över hela landet.

Rutavdraget ledde till en animerad ordväxling i SVT:s jobbdebatt i söndags.

Vänsterpartiets Ali Esbati kallade de som utför rut-tjänster för ”tjänstefolk”, vilket fick Centerpartiets Martin Ådahl att gå i taket och kräva att Esbati skulle ta tillbaka uttalandet.

Nu har Centerpartiet med hjälp av Skatteverket och Statistiska centralbyrån, SCB, tagit fram statistik som visar att närmare 7 av 10 personer (68%) som nyttjat det så kallade rutavdraget, tjänar under 32.000 kronor i månaden (inkomstår 2013).

– Det här visar ju att det är vanligt folk med vanliga inkomster som köper rut-tjänster, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Men Ali Esbati (V) framhåller att statistiken säger väldigt lite om hur den samlade summan av Rut-avdraget fördelas i befolkningen.

– Det är en väldigt skillnad om man använder bidraget till max eller endast vid vid enstaka tillfällen.

Fler kvinnor köper rut-tjänster och fler män köper rot-tjänster. Förra året var det 338.855 kvinnor och 211.679 män som köpte rut-tjänster. 398.596 kvinnor och 602.807 män köpte rot-tjänster 2013. 

Ökar i alla delar

Enligt statistiken ökar användningen av rutavdrag i alla delar av landet även i traditionellt röda kommuner i Norrland, som till exempel Gällivare, Älvsbyn, Överkalix och Sorsele.

2009 var det i Gällivare 10 personer som nyttjade avdraget. 2013 var siffran 443 personer. Totalt spenderade varje person i Gällivare 66kr/år (2013). En liknande utveckling märks i andra norrländska orter.

– Det visar att det är både pensionärer och barnfamiljer och att det utnyttjas i hela landet, säger Annie Lööf (C).

Stor ökning även i ”rika” kommuner

Även om användadet  av rutavdraget ökat i till exempel i Gällivare och Älvsbyn, så finns det även en stor ökning bland kommuner som har en rikare befolkning, till exempel i Danderyd, Vellinge och Täby.

– Systemet bör helt bör tas bort. Resurserna skulle göra mer nytta i till exempel hemtjänst och äldreomsorg, säger Ali Esbati (V).

Mest pengar per invånare spenderades i Danderyd. 2009 använde 1.405 personer i kommunen avdraget. 2013, var siffran 5.360. Totalt spenderade varje person i Danderyd 1.587 kr/år (2013)

Minst antal användare av rutavdraget och spenderade kronor finns i Dorotea.

Där använde 22 personer avdraget 2013, vilket blir 13kr per invånare/år

Fakta - rut

Följande räknas som hushållsarbete och ger rätt till skattereduktion om det utförs i eller i nära anslutning till en bostad man bor i eller har som fritidsbostad eller som ens föräldrar bor i:

  • Städning, klädvård och matlagning
  • Gräs- och häckklippning
  • Snöskottning
  • Barnpassning
  • Omsorg och tillsyn i samband med promenader och besök på bank, vårdcentral eller liknande
  • Barnpassning i samband med hämtning och lämning vid förskola

Källa: Skatteverket