Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven, Magdalena Andersson, ekonomisk talesperson, och Ibrahim Baylan presenterar vallöften för lärare på Blommensbergskolan i Stockholm. Foto: TT

S: 3,5 miljarder ska ge bättre lärare

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna lovar 3,5 miljarder årligen – pengar som ska användas för att höja lärarutbildningens kvalitet och höja läraryrkets attraktivitet.

– Det ska löna sig att utbilda sig och arbeta som lärare, säger partiledare Stefan Löfven under en pressträff på Blommensbergsskolan i Stockholm under förmiddagen.

Utöver hårdare antagningskrav för lärarutbildningen föreslår S bland annat ett introduktionsår för lärare och fler karriärtjänster på skolor med tuffa förutsättningar.

Val 2014

Skolreformerna ska betalas med bankskatt.

– Vi vill ju höja skatten på banker. Vi ser utrymme till att banker ska kunna bidra lite mer till skolan, så att alla våra barn i Sverige får en riktigt bra start i livet, säger Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomisk-politisk talesperson.

Enligt Socialdemokraterna beräknas skatten dra in 4 miljarder kronor årligen.

Lönerna ska ”utvecklas”

2,5 av de utlovade miljarderna ska varje år avsättas till en nationell samling kring läraryrket. Det handlar om att utveckla lärarnas löner, säger Magdalena Andersson.

– 2,5 miljarder avsätter vi för att arbetsmarknadens parter tillsammans ska kunna diskutera hur man ska höja attraktiviteten i läraryrket.

Välkomnar beskedet

Lärarförbundet välkomnar beskedet, som tolkas som ett direkt löfte om höjda lärarlöner.

”Det är glädjande att S har förstått att det inte räcker med karriärtjänster, lärarkrisen kräver rejäla satsningar på lärarlönerna. Det ska bli mycket intressant att se hur Allianspartierna matchar det här i sitt valmanifest om inte förr, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén i ett pressmeddelande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet