Foto: SVT

S: Långtidsarbetslösa ska få jobb i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Om Socialdemokraterna vinner valet ska 6.000 långtidsarbetslösa få jobb inom skolan. Det säger S-ledaren Stefan Löfven i ett nytt utspel om skolan.

– Vi ska dra ner på lärarnas administration och samtidigt se till att människor i fas 3 får möjlighet till ett riktigt arbete, säger Löfven till Aftonbladet.

Extratjänsterna ska ha kollektivavtalsenliga löner som betalas av staten. Tjänsterna ska kombineras med utbildning och vikas för personer i fas 3. Arbetsuppgifterna ska skäddarsys för varje person och kommer att omfatta administration och rastvaktstjänst.

Val 2014

Notan för de nya jobben förväntas landa på 400 miljoner kronor om året från 2015.

De nya jobben i skolan ska alltså utföras av de långtidsarbetslösa som i dag finns i det sista steget i sysselsättningsgarantin – det så kallade Fas 3, en åtgärd som Socialdemokraterna vill avskaffa.

Administration och rapportering

– Det kan handla om administration i samband med nationella prov, om närvarouppföljning och frånvarorapportering eller att vara rastvakt eller matsalsvärd. Sådant som lärarna i dag säger att de tvingas arbeta med och som tar mycket tid ifrån undervisningen, säger Stefan Löfven till tidningen.

– Vi vet att vi i många lägen behöver fler vuxna i skolmiljön och också på raster. Så här finns många bra och meningsfulla arbetsuppgifter att göra.

Blandade reaktioner

Lärarförbundet ser i huvudsak positivt på Socialdemokraternas förslag. Förbundsordförande Eva-Lis Sirén kallar de nya extratjänsterna för ”ett i grunden välkommet förslag mot bakgrund av den våg av pappersarbete som sköljt över lärarna”.

– Dessutom har skolan förlorat många av dem som tidigare fanns till hands, till exempel administratörer och skolvärdar, säger hon.

Hon är dock inte odelat positiv.

– Man kan inte blunda för att de som kommer in i skolans värld på det här sättet, utan erfarenhet, själva kan behöva mycket stöd och hjälp. Förslaget måste därför kompletteras med en förstärkt skolledning så de som får chansen verkligen upplevs som ett tillskott, säger Eva-Lis Sirén till Aftonbladet.

Sjukvård och äldreomsorg

Tidigare har Socialdemokraterna presenterat liknande förslag riktade mot unga arbetslösa. Det handlar bland annat om 25.000 så kallade traineejobb inom äldreomsorg och sjukvård.

Stefan Löfven håller dock inte med om att Socialdemokraterna ser statliga jobb som lösningen på arbetslösheten.

– Det här är självfallet inte det enda, vår jobbstrategi är mycket bredare än så, säger han och nämner partiets förslag på satsningar på infrastruktur och utbildning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet