Foto: TT

S-löften för 30 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna ställer ut löften för kring 30 miljarder i det kommande valmanifestet. Blir ekonomin bättre vill partiet också försöka driva igenom ytterligare satsningar längre fram under mandatperioden.

Mer pengar till kommuner och försvar, ytterligare höjningar av taket i a-kassan och sjukförsäkringen, sänkt skatt för ålderspensionärer är prioriterat om finanserna tillåter reformer, enligt Dagens Nyheter.

Vare sig S eller Alliansen har ännu lagt fram sina valmanifest, och bedömare tror att hemlighetsmakeriet kan bero på taktiskt ”chicken race” eller interna bråk. Vid motsvarande tidpunkt i förra riksdagsvalet hade både S och de borgerliga lanserat sina program.

Val 2014

Går emot KI

Konjunkturinstitutet (KI) har nyligen skruvat ner förväntningarna på utrymmet för kostsamma reformer. Fram till 2018 förordar myndigheten skattehöjningar på 100 miljarder, beräkningar som både S-ledaren Stefan Löfven och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) avfärdat.

Löfven säger nu till DN att han hoppas att minskad arbetslöshet ska bidra till ett större reformutrymme mot slutet av kommande mandatperiod.

– Vi kommer att satsa pengar i början på jobbåtgärder, säger Löfven.

Alliansledarna har dock gjort klart att de vid en rödgrön valseger och maktskifte är redo att bryta ut delar av budgeten för att i riksdagen försöka stoppa S-satsningar, bland annat på jobbåtgärder som praktikplatser till unga arbetslösa i vården.

Löfven brännmärker den nya alliansstrategin som sabotage. Samtidigt tycker han att regeringspartierna borde vara glada för att S använde samma taktik med SD-stöd i riksdagen, vilket satte stopp för C:s, FP:s, KD:s och M:s planer på sänkt inkomstskatt.

-Det stärkte statsfinanserna, säger S-ledaren till DN.

Blir ”stenhårt”

De allra senaste opinionsmätningarna inför valet om drygt två veckor kan antyda ett jämnare lopp än vad många tidigare undersökningar pekat på. Trenden där Sverigedemokraterna kan bli vågmästare och alliansens nya budgetstrategi har fått bedömare att varna för politiskt kaos efter den 14 september.

– Det blir stenhårt, jag menar verkligen det. Det blir stentufft, säger Löfven om de drygt två veckor som återstår av valspurten.

S-ledaren uppger att han fört samtal om en möjlig valutgång med Ingvar Carlsson, tidigare ordförande i S och statsminister. Enligt nuvarande S-ledaren delar Carlsson uppfattningen att det finns ”en risk att svenska folket tar ut vinsten i förtid”.

I Dagens industri utesluter Stefan Löfven heller inte att Fredrik Reinfeldt sitter kvar som statsminister.

– Det är fullt möjligt att om han inte får mer än 50 procent emot sig så kan han regera vidare under nästa mandatperiod, säger S-ledaren till tidningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet