Magdalena Andersson, (S) ekonomisk-politisk talesperson, presenterade Socialdemokraternas finansieringsförslag i vårmotionen 2014.

S presenterar skattehöjningar

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna presenterade i dag sitt samlade förslag till finansiering av partiets reformer. Förslaget innehåller höjd restaurangmoms och återställande av arbetsgivaravgifter för unga.

Socialdemokraternas finansiering är på totalt 32 miljarder kronor, säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson på en pressträff i dag.

Den största delen, 14,8 miljarder, kommer av att S vill avskaffa nedsättningen av arbetsgivaravgiften för unga och att krogmomsen återställs, vilket ger 5,3 miljarder.

Dessutom har S ett antal förslag på exempelvis ändrade punktskatter på miljöområdet som tillsammans ger intäkter på 2,4 miljarder kronor. De föreslogs redan i budgetmotionen för 2014.

Utöver detta accepterar S inkomstförstärkningar på 9,3 miljarder kronor som regeringen föreslagit.

Skiljer sig från regeringens förslag på tre punkter

Socialdemokraternas finansieringsförslag skiljer sig från regeringens på tre punkter. Dels fördelar S skattehöjningen på tobak annorlunda än regeringen, men totalt sett blir intäkten densamma, dels vill S inte spara 100 miljoner kronor på försvaret.

En ytterligare skillnad är att S inte vill slopa gruppregistreringen för moms så som regeringen föreslagit.

– Att ta bort den missgynnar företag på landsbygden, säger Magdalena Andersson.

S vill i stället ha en mer konkurrensneutral fördelning, som skulle ge samma intäkt.

”Regeringen bryter mot överskottsmålet”

Socialdemokraternas ekonomisk politiska talesperson Magdalena Andersson inledde sin presskonferens med att förklara varför S behöver presentera sina finansieringsförslag. Hon hävdade att den borgerliga regeringen slösat bort det överskott i offentliga finanser som den ärvt av förre socialdemokratiske statsministern Göran Persson genom att sänka skatt för 134 miljarder kronor.

Andersson pekade på Ekonomistyrningsverkets bedömning att statsfinanserna i år kommer att ha ett underskott på 87 miljarder kronor.

– Det är väldigt tydligt att regeringen bryter mot överskottsmålet, därför behöver vi nu lägga fram finansiering för de offensiva satsningar vi ska presentera senare, sade hon.

”Dyrt, ineffektivt och dumt”

En stor finansieringskälla för Socialdemokraterna är att avskaffa nedsättningen av arbetsgivaravgiften för unga. Andersson räknade upp sex expertmyndigheter som menar att reformen är ineffektiv när det gäller att minska ungdomsarbetslösheten.

– Det är dyrt, ineffektivt och dumt. Det är bättre att använda pengarna till något annat, sade hon.

En annan stor finansieringskälla för S är att avskaffa den halverade restaurangmomsen. Även här räknade Andersson upp experter som menat att reformen skapar få nya jobb för de fem miljarder kronor reformen beräknas innebära i minskade skatteintäkter för staten.

– Svenska folket får välja om de vill ha 4 000 jobb i restaurangbranschen eller om man tycker det är förnuftigare att satsa pengarna på 10 000 fler lärare eller 10 000 fler sjuksköterskor, sade hon.

Björklund: Skattechock på unga och invandrare

Folkpartiledaren Jan Björklund är klar i sin kritik mot Socialdemokraternas förslag.

– Det är en skattechock på unga och invandrare. De lägger 15 miljarder på en dubblering av arbetsgivaravgiften på unga. Nu säger Magdalena Andersson att det inte har några effekter. Men varför ska de då kompensera kommunerna fullt ut för höjningen? Sanningen är ju att de vet att det har effekt, men de vågar inte säga det, säger han till TT.

– De förstår inte hur styrmedel fungerar. Magdalena Andersson är orolig för att höjd skatt på snus ska få folk att snusa mindre. Men 15 miljarder i höjda kostnader på att anställa ungdomar har ingen effekt? säger Björklund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.