Foto: TT

S vill också införa bankskatt

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna föreslår en bankskatt som ska ge staten intäkter på fyra miljarder kronor om året. Pengarna ska gå till Socialdemokraternas utannonserade satsningar på förskolan och skolan.

– Det är ungefär lika mycket som bankerna tjänar på bolagsskattesänkningen som regeringen. Skattemässigt tillbaka på samma nivå som de var under 2012, säger ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson på en presskonferens vid lunchtid i Visby.

Stefan Löfven (S) sade i söndags att barnomsorgsreformen skulle finansieras genom en ”skatteväxling”. Men ville då inte beskriva hur en sådan skulle gå till. Men idag visar det sig att någon skatteväxling är det inte tal om.

Val 2014

– Det är naturligtvis en skattehöjning, pengarna från bankerna ska gå till barnen, säger hon.

”Det är olyckligt”

Socialdemokraternas förslag om bankskatt kommer överraskande samma dag som Sverigedemokraterna också föreslagit bankskatt, för att sänka inkomstskatten för pensionärer.

– Det är olyckligt, jag önskar att vi hade presenterat detta redan i söndags när Stefan Löfven berättade om detta, säger hon.

”Populära och impopulära”

På Socialdemokraternas välbesökta presskonferens i söndags var partiledare Stefan Löfven tydlig med att det inte var inkomstskatten som skulle höjas. Magdalena Andersson säger i dag att hon inte tror att hushållen som lånat pengar kommer drabbas av dyrare lån, utan att notan hamnar hos bankerna.

– Vi har både populära och impopulära skattehöjningar. Vi vågar stå för både de som är populära och impopulära.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet