Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven presenterade förslaget vid en pressträff i Sockenstugan i Stockholm. Foto: TT

S lovar sänkt skatt för pensionärer

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill avskaffa skillnaden i beskattning mellan löntagare och pensionärer. Det ska enligt förslaget ske i tre steg.

Skillnaden ska i ett första steg utjämnas för garantipensionärer. Det innebär 75 kronor lägre skatt från 2015 och omfattar cirka 100 000 pensionärer.

I ett andra steg ska skillnaden utjämnas för pensioner på upp till 12 000 kronor i månaden, vilket berör runt 450 000 pensionärer.

Förändringarna ska ske inom den kommande mandatperioden. Enligt Socialdemokraternas beräkningar kostar de två stegen 4 miljarder kronor.

Vill täppa till skatteklyftan

– Pensionärerna är utsatta för en stor orättvisa och vi vill ändra på det. Det är uppenbart att den borgerliga regeringens politik har lett till ökade klyftor, säger Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

Det sista steget ska senast genomföras när S uppnått sitt jobbmål. Det syftar till att helt täppa igen skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare.

Pensionärer hoppas på mer

Christina Rogestam, förbundsordförande för Sveriges Pensionärsförbund (SPF), är försiktigt positiv till Socialdemokraternas förslag.

– Det är positivt att man tar de här två första konkreta stegen. De riktar sig till personer som har det sämst ekonomiskt. Men det är inte tillräckligt. SPF vill få bort skillnaden för alla pensionärer.

Pensioner är uppskjuten lön och ska beskattas som sådan, betonar Christina Rogestam. Socialdemokraternas första två steg innefattar en dryg fjärdedel av landets pensionärer, konstaterar hon. Samtidigt saknar det sista steget en konkret tidsplan och kan ligga långt i framtiden.

Hon hoppas att S förslag ska få andra partier att agera i frågan.

”Det är inte så stora pengar det handlar om”

Pensionärsorganisationen PRO instämmer i SPF:s synpunkter.

– Vi tycker det är positivt att man dels uttalar en viljeriktning, dels börjar resan mot utjämnade skillnader, säger Bengt Sibbmark, sakkunnig i socialförsäkringsfrågor hos PRO.

– Naturligtvis är det är positivt för de här grupperna som får sänkta skatter, särskilt dem som har det sämst ställt. Men det hindrar inte att vi kommer att fortsätta att jobba för att skatteklyftan ska tas bort helt.

Om ett parti verkligen vill satsa på den här frågan borde det klara det också, anser Bengt Sibbmark.

– Det är inte så stora pengar det handlar om egentligen. Men den här frågan slåss med andra som kräver sitt utrymme. Det är mer en fråga om vad man vill satsa på, säger han.

Fakta: Pension

Medelpensionen för kvinnor är 12 000 kronor per månad och för män 13 800 kronor per månad. Garantipensionen ligger på 7 881 kronor per månad för ogifta och 7 030 kronor för gifta. Kostnaden för att genomföra socialdemokraternas första steg, för landets 100 000 garantipensionärer, ligger på 1,8 miljarder kronor. Det andra steget, med skattesänkningar för pensionärer med pension upp till 12 000 kronor är kostnadsberäknat till 2,2 miljarder kronor.

Källa: Socialdemokraterna (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.