Löfven presenterar satsning på skogsbruk i Sverige. Foto: TT

S vill skapa jobb i skogen

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill satsa på jobb inom skogsnäringen, uppger Stefan Löfven på en pressträff. Satsningen är enligt S-ledaren en del i att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020.

– Skogen är vårt gröna guld. Utmaningen är att skapa fler jobb samtidigt som vi minskar utsläppen. När vi går mot en grön framtid så är det inte hämmande utan påverkande för tillväxten, säger Löfven.

För att minska våra utsläpp måste vi få fram nya bränslen, säger han.

Val 2014

– Det är det som är poängen med den här skogssatsningen. Men företagen vågar inte investera, och vi måste skapa säkerhet och strategi för att hur vi hanterar skogen och utvecklar de smarta bränslena.

”Det gröna guldet”

Löfven talar om en ”miljardsatsning på det gröna guldet”.

S vill bland annat lägga en miljard till samverkansprogrammet för nya jobb genom klimatinnovationer. Det ska prioriteras i samverkan med näringslivet.

– Vår vision för skogen är att vi antar en utmaning om 25.000 nya jobb i skogsnäringen och industrin till 2020. Vi vill att en sådan här satsning bli verklighet och den är viktig för att klara klimatomställningen.

Ta ut mer råvara

Vi ska inte tumma på vår höga naturvårdshänsyn, men ta ut mer råvara ur skogen, enligt S.

Löfven sammanfattar innehållet från pressträffen:

– Vi tror på ökat byggande i trä, vi tror på biobränsle och vi vill gärna se 25.000 nya jobb i skogsindustrin och vi ser att skogens tillväxt är större än uttaget i dag. Skogen finns i hela landet – jobb finns i hela landet. Vi ska minska klimatutsläppen och bryta oljeberoendet, säger S-ledaren.

Förslaget i korthet

 * En miljard ska gå till klimatinnovationer. Satsning sker via ett samverkansprogram som finansieras gemensamt, mellan näringsliv och samhälle.

En stor del förslås gå till bioenergiinnovationer.

 * En miljömålsmiljard öronmärks för samfinansiering av olika miljömålsinvesteringar. Det handlar om lokala projekt för biogas och andra generationens biodrivmedel.

 * S vill även skapa långsiktiga spelregler för produktion av biodrivmedel – exempelvis genom certifikat eller kvotplikt och skattebefrielse på biodrivmedel och miljöbilsbonus.

Källa: Socialdemokraterna (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet