Foto: Måns Båth, SVT design.

Så är den typiske riksdagskandidaten

Uppdaterad
Publicerad

Han heter Anders Johansson och bor i Stockholm. Han lyssnar gärna på Abba och äter husmanskost. Han kunde varit hämtad från ett avsnitt av Svensson, Svensson men han är den typiske kandidaten inför valet till riksdagen.

Det blir inte ostron och champagne om riksdagskandidaten själv får välja. Istället blir det vatten och kanske lite vin med svensk husmanskost till.

Favoritfilmen är ingen svår indiefilm eller något av det allra senaste utan Forrest Gump eller Sagan om ringen. Sportar han så blir det gammal hederlig fotboll. På radion blir det mest Ekot och gärna Aktuellt framåt kvällskvisten.

Valkompassen 2014

Finns fem ”på riktigt”

I SVT:s Valkompassen har kandidaterna tagit ställning till en rad politiska påståenden. Men de har även svarat på frågor av en lite mer personlig karaktär, bland annat för att du som väljare ska kunna få en bredare bild av vilka kandidaterna är.

När vi tar fram ett genomsnitt av samtliga kandidater som har deltagit i valkompassen så träder han fram: Anders Johansson, 47 år gammal med en årsinkomst på cirka 360.000. Han finns förstås inte på riktigt, även om hela fem riksdagskandidater faktiskt heter så.

Palme poppis

Den typiske kandidaten är centerpartist eller socialdemokrat och jobbar som lärare eller som heltidspolitiker. Som förebild har riksdagskandidaten, som oftast själv är en man, oftast en annan man. Nelson Mandela och Olof Palme toppar listan.​

Valkompassen hittar du här!

Här hittar du alla kandidater!

Fakta

Vi har skickat ut en enkät till alla riksdagskandidater, knappt 5.500 personer. Av dessa har hittills ca 1.900 svarat. Kandidaterna har dels fått svara på de 45 frågor som ingår i SVT:s valkompass, men de har också fått möjlighet att presentera sig själva och vilka frågor de vill driva. Dessutom har vi ställt frågor av lite lättare karaktär såsom  favoriter när det gäller mat, dryck, film och TV-program, bland annat.

När vi räknar ut den typiske kandidaten tittar vi först på alla kandidater och ser vilket som är det vanligaste namnet, vilket parti som har flest kandidater och vi räknar ut medianinkomst och medianålder för alla 5.500 kandidater.  När det sedan gäller favoritdryck, -mat och så vidare så grundas detta på de drygt 1.900 kandidater som svarat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valkompassen 2014

Mer i ämnet