Foto: TT

Många partier har svårt att fylla listorna

Publicerad

Mer än var fjärde lokal partiorganisation har svårt att hitta tillräckligt med kandidater i kommunvalet. Störst är bristen på unga, visar en enkät som SVT Pejl har gjort.

Miljöpartiet har i dag två mandat i Piteå, och åtta namn på listan. Gruppledare Ann-Louise Hagström hade gärna sett att det var fler.

– Vi skulle vilja ha 15-20 namn. Om många flyttar så tar listan slut väldigt fort, säger hon.

Just utflyttning är det största problemet, men hon tror också att möjliga kandidater avstår eftersom de är osäkra på om de klarar uppgiften och rädda för att det kan vara känsligt att vara borta från jobbet.

Ann-Louise Hagström hoppade själv av sitt första försök i politiken. Då var det för tufft att kombinera det politiska engagemanget med tonårsbarn och skiftarbete. Nu har barnen vuxit upp och hon har tid och energi för politiska uppdrag.

– Nu vill vi få fler medlemmar och vi ska starta en studiecirkel på temat ”Att vara förtroendevald” som vi hoppas ska inspirera. Jag tror att många vill engagera sig politiskt om de bara får frågan.

Problem för vissa

1372 lokala partiorganisationer har i en enkät till SVT Pejl svarat på frågan ”Hur var tillgången på personer som var villiga att ställa upp i nomineringarna till fullmäktige inför valet 2014?” 27 procent av partierna svarade att tillgängligheten på kandidater var klart otillräcklig eller ej fullt tillräcklig. Svårast var det för SD, där 50 procent uppger att det varit en brist på kandidater. Bäst tycks det ha gått för S och Fi, där endast 8 respektive 13 uppger att det varit ett problem.

– De flesta klarar att hitta kandidater. Men i vissa delar av landet och för vissa partier är det ett problem, och vi kan se att det har ökat jämfört med några årtionden sedan, säger statsvetaren Richard Öhrvall som tillsammans med Gissur Erlingsson undersökte frågan i rapporten Politikens villkor (2010).

Mellan 1979 och 1998 steg andelen som tyckte att tillgången på kandidater var otillräcklig från 13 till 28 procent, vilket är i linje med resultaten i Pejls enkät. En del av förklaringen är att medlemstalen i partiorganisationerna stadigt sjunker, och därmed basen för rekryteringar.

Samtidigt säger omkring 15 procent av befolkningen att de kan tänka sig att ta ett politiskt uppdrag, konstaterar Öhrvall och Erlingsson i Politikens villkor. Med tanke på att landets förtroendevalda bara utgör 0,6 procent av de röstberättigade så borde det finnas många potentiella men oupptäckta kandidater där ute.

– Många säger att de kan tänka sig att engagera sig politiskt, och då gäller det för partierna att faktiskt nå ut till dem. Sedan är det en sak att säga det och en annan att faktiskt göra det, säger Richard Öhrvall. 

Öppen nominering

Centerpartiet i Mönsterås har i år provat två nya rekryteringsvägar: en politikerskola som utbildar intresserade om samhället och en öppen nomineringsprocess, där vem som helst kan nominera vem de vill. Båda aktiviteterna har annonserats externt och genererat nya namn utan tidigare bakgrund i partiet.

– Man måste anstränga sig och vara ute i god tid, är kommunalrådet Roland Åkessons förklaring till att partiet lyckats med sin rekrytering.

Socialdemokraterna i Falun har också varit framgångsrikt, med 100 namn att välja på till de 65 platserna på valsedlarna. Alla mål när det gäller ålder, könsfördelning, etnicitet och en bredd av livserfarenheter har uppnåtts.

– Det är det första tecknet på att det går åt fel håll, att man får en skev ålders- och könsfördelning, säger kommunalrådet Johnny Gahnshag.  

En del av framgången beror på ett starkt och aktivt ungdomsförbund, som engagerat unga och gjort dem beredda att ta uppdrag. Johnny Gahnshag var själv 31 år när han gav sig in i politiken. Nu har han i drygt tio år kombinerat småbarnsliv med politiska uppdrag.

– Visst har det varit tufft. Vi har försökt att i möjligaste mån lägga möten utanför kontorsarbetstid. Men för att behålla gruppen småbarnsföräldrar behöver man vara kreativ och hitta nya former för att behålla engagemanget.

Vill stå på ”riskfri” plats

Folkpartiet i Hudiksvall, med två mandat i kommunen, har fått ihop 18 namn. För dem är det den skriande bristen på unga och att många vill stå på ”riskfri” plats som är problemet, säger Ann Berg.

– De ställer upp på att bli nominerade, men vill inte ta uppdrag.

Endast tre av de 18 kandidaterna på Folkpartiets lista är under 50 år, men ingen av dem högre än plats elva. 14 av kandidaterna har hunnit passera 70 år.

Ann Berg, själv 73 år, säger att alla unga är välkomna oavsett om de tar ett uppdrag.

– Vi vill att de hänger kvar i partiet tills de har mer tid att sätta av. 

Fakta

Andel partier med brist på kandidater

Socialdemokraterna              8 %

Feministiskt Initiativ             13 %

Vänsterpartiet                     22 %

Centerpartiet                      22 %

Miljöpartiet                          28 %

Kristdemokraterna              30 %

Moderaterna                       31 %

Folkpartiet                           32 %

Sverigedemokraterna          50 %

Totalt                                  27 %

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.