Väljarna: Berätta om samarbetet

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna går till val utan att berätta hur en rödgrön regering kommer att se ut.

Men nu får partiet bakläxa av väljarna. 66 procent vill i god tid före valet veta vilket regeringssamarbete som väntar, visar en mätning från Novus.

I november pekade Stefan Löfven ut Miljöpartiet som en naturlig samarbetspartner för en S-ledd regering. När han talade i Almedalen i går satt de båda språkrören på första bänk. Men några löften om ministerposter har varken Miljöpartiet eller Vänsterpartiet fått.

Frågan är om det är rätt strategi. Enligt en mätning från Novus tycker 66 procent av väljarna att det är viktigt att i förväg få veta hur ett regeringssamarbete kommer att se ut.

Val 2014

– Vi har varit tydliga med vilka partier vi vill samarbeta med. Nu får väljarna välja mellan de partier som finns och sedan kommer vi att göra vårt bästa för att bilda en bra regering för fler jobb, bättre skola och bättre välfärd, säger Carin Jämtin, partisekreterare för Socialdemokraterna.

Alliansen försöker vinna poäng

Mätningen visar också att 58 procent påverkas av vilka partier som ska ingå i ett samarbete när de lägger sin röst och det är något Alliansen gör allt för att vinna poäng på.

– Vi har nu ett opinionsläge där Socialdemokraterna har 30 procent och kan alltså inte regera landet själva. De måste beskriva med vilka de vill regera och vilken politik de i så fall kommer genomföra, säger Moderaternas partisekreterare Kent Persson.

Jämtin: Vi röstar inte på block

När de tillfrågade får välja vilka partier de tycker ska bilda regering är det mest populära alternativet Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Stefan Löfvens förstahandsval med enskilt kommer först på tredje plats.

– Vi röstar inte på block i Sverige, vi röstar på partier och det kommer att ge en fingervisning om hur nästa regering kommer att se ut, säger Carin Jämtin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet