Samir Abu Eid träffade familjen Nana i Hävla utanför Finspång. Foto: SVT

Efter besöken i flyktingläger – nu ser Samir glädje

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s korrespondent Samir Abu Eid återvänder till födelsestaden Finspång, som han inte varit i sedan han var fem år.

Där träffar han familjen Nana som flytt från Syrien, det blir ett speciellt möte för Samir som tillsammans med fotografen Åke Wehrling varit i syriska flyktingläger många gånger.

Samir Abu Eid besöker Hävla några mil från Finspång där ett hundratal syriska flyktingar bor. Där träffar han familjen Nana som har varit i Sverige i ett halvår.

Föräldrarna har börjat lära sig svenska och sexårige sonen Mustafa har precis börjat på förskola.

Samirs Sverige

– Folk har oftast inte ens tält, bor under presenningar och saknar allt, mat, vatten, värme. Det är ju så här människor borde ha det, säger Samir när han är på plats i Hävla.

Flyktingfrågan var aktuell i Finspång redan på 70-talet. Då gick Samirs pappa runt bland husen och samlade in pengar till flyktingar. Han gjorde det tillsammans med Marita Johansson. Marita berättar anekdoter om den tiden i dagens program, bland annat om hur Samirs pappa fick en ordentlig överraskning i ett av husen.

Samir rymde hemifrån

I dagens program berättar Samir också om hur han rymde hemifrån i Finspång, redan som fyraåring.

– Mina föräldrar har ju berättat många historier. En gång var jag hemma på gården och rymde därifrån och stack ned hit, till stan. Men när jag väl kom hit var jag inte så tuff längre och började gråta, berättar Samir för fotografen Åke Wehrling som är med under resan i ”Samirs Sverige”.

Se hela programmet i toppen av artikeln.

#Samirssverige

Ni kan följa Samir Abu Eid i sociala medier på resan genom Sverige på #samirssverige – där kan ni även själva dela med er av det ni tycker.

Nya avsnitt publiceras klockan 15 på svt.se – varje vardag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Samirs Sverige

Mer i ämnet