Foto: SVT

SD:s a-kasseförslag ifrågasätts

Uppdaterad
Publicerad

I går kunde SVT visa att Sverigedemokraternas beräkningar av hur mycket partiets satsning på a-kassan skulle kosta skiljer sig kraftigt från regeringens. Nu kommer även fackförbundet TCO med kritik mot SD:s beräkningar.

– En glädjekalkyl, säger Mats Essemyr, utredare på TCO.

Sverigedemokraterna vill höja a-kassan kraftigt, från 680 kronor till 1.200 kronor om dagen, något som enligt partiets beräkningar skulle kosta 2,5 miljarder kronor.

Men under utfrågningen av SD-ledaren Jimmie Åkesson i går lade SVT:s Mats Knutson fram en beräkning från regeringskansliets tjänstemän som visar att kostnaden snarare beräknas hamna på 3,6 miljarder första året, det vill säga en miljard mer än SD:s beräkningar.

Val 2014

Skiljer flera miljarder

Även förslaget på en avgiftsfri a-kassa kommer att kosta mer än SD:s beräkningar. Totalt skiljer det 2,5 miljarder kronor mellan vad Sverigedemokraterna hävdar att deras a-kassesatsningar kommer att kosta, och beräkningarna som gjorts av regeringskansliets tjänstemän.

Jimmie Åkesson sade under utfrågningen att han inte kunde svara på varför skillnaden är så stor.

– Jag kan inte ta ansvar för hur regeringskansliet räknar, jag har inte sett deras uträkningar. När jag får möjlighet ska jag naturligtvis jämföra hur de skiljer sig från våra beräkningar, sade Jimmie Åkesson.

Även TCO ifrågasätter

Även tjänstemannafacket TCO ifrågasätter nu SD:s uträkning.

– Jag har uppfattat att de beräknar en kostnad på drygt 5 miljarder och det är alldeles för lågt. Det är en glädjekalkyl, summerar man det här så blir det nog snarare en kostnad för deras a-kasseförslag på 8,6 miljarder, säger Mats Essemyr till Ekot.

SD: Våra siffror stämmer

Efter utfrågningen lade SD via Twitter ut dokument från Riksdagens utredningsstjänst som partiet menar stöder dess tolkning.

På frågan hur det kan komma sig att siffrorna skiljer sig så svarar Jimmie Åkesson i Gomorron Sverige:

– Det vet inte jag. Vi har kollat våra siffror gentemot de vi har fått från Riksdagens utredningstjänst, och de stämmer. Vi har angett rätt siffror i vår budget. Sedan hur regeringskansliet har räknat eller hur andra har räknat, det kan ju inte vi veta i det här läget. Vi får titta på det, det kan ju vara att vi har räknat på olika saker.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet