SD-topp om invandring: ”Kan inte bara fylla på”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s korrespondent Samir Abu Eid fortsätter resan i Samirs Sverige och åkte till Jimmie Åkessons hemort Sölvesborg för att träffa partiets topp i kommunen, Margareta Forslund.

Hon säger till honom att det är svårt med flyktingar som kommer till Sölvesborg.

– Migrationsverket har öppnat en asylförläggning här i kommunen och det är via Bert Karlsson som hyr ut detta. Den ligger inte i centrum utan ute på Listerlandet, i en badort med 800 invånare. Sist när jag besökte den här asylförläggningen var det 300 boende där, och det är väldigt mycket. Det är svårt med mycket när det kommer så många på en gång.

Samir: Finns det några problem där?

Samirs Sverige

– Hur då menar du?

Samir: Finns det några konflikter?

– Nej, inga konflikter, jag menar just att problemet på en liten ort är att ta hand om så många.

Forslund tog över som ordförande i Sverigedemokraterna i Sölvesborg i januari i år. Och sedan början av sommaren ersätter hon Jimmie Åkesson i kommunstyrelsen sedan han hoppat av uppdraget för att fokusera på valrörelsen.

Hon säger till Samir Abu Eid att hon tycker att mångkultur är bra men att ”det måste vara en viss gräns på det som med annat”.

– Vi har ju en hög arbetslöshet. Vi kan inte fylla på och öka den hela tiden, ju mer människor som kommer in i landet, ju mer är det som konkurrerar om jobben, så är det.

Samir: Men kan man säga ”fylla på”, de flyr ju från krig och elände?

– Ja, men vi fyller ju ändå på med personer från arbetsmarknaden, så är det ju.

Samir: Men de som flyr till Sverige för att rädda sig själva och sina barn, kan man säga att Sverige fyller på med nya människor? De kommer ju bara på grund av hur det ser ut i omvärlden.

– Ja, de kommer ju. Det är ju det att Sverige har tagit emot mycket asylsökande. Det fortsätter ju fortfarande att komma hit många människor. Och så länge det gör det har vi inte resurser att ta hand om dem.

#Samirssverige

Ni kan följa Samir Abu Eid i sociala medier på resan genom Sverige på #samirssverige – där kan ni även själva dela med er av det ni tycker.

Nya avsnitt publiceras klockan 15 på svt.se – varje vardag. På måndag kommer Samirs Sverige att besöka Kiruna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Samirs Sverige

Mer i ämnet