SD vill skärpa anhöriginvandringen

Publicerad

Det ska bli mindre attraktivt för flyktingar att komma till Sverige – men hur asylinvandringen ska minskas utan att Sverige bryter mot internationella avtal har Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson inget bra svar på.

SD-ledaren vill inte förändra särskilt mycket av svensk asylpolitik, men vill att Sverige avlastas genom att andra länder tar större ansvar. Åkesson pekade bland på annat Dublinkonventionen, som bygger på att asylsökande ska kunna skickas tillbaka till första land.

– Om den följts hade avlastningen varit avsevärd för Sverige, sade han i Sveriges Radios partiledarintervju.

Val 2014

SD vill också ändra reglerna för anhöriginvandring, bland annat genom skärpta försörjningskrav. Han pressades om hur dessa skärpta krav ska gå att förena med internationella konventioner som Sverige förbundit sig att följa.

– Det är en fråga om tolkningar, sade Åkesson, och uppgav att flyktingar bäst hjälps i sitt närområde.

Åkesson fick också frågan varför partiet vill öka vårdnadsbidraget – trots studier som visar att det ökar risken för kvinnor med invandrarbakgrund att fastna i utanförskap.

– Jag känner inte igen den effekten, svarade Åkesson som anser att invandrare utnyttjar vårdnadsbidraget i låg omfattning jämfört med annan välfärd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet