Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt presenterade i dag finansieringen av partiets valmanifest. Foto: TT

SD: Asylprövning ska ske i andra länder

Uppdaterad
Publicerad

Nästa mandatperiod vill Sverigedemokraterna spara nästan 343 miljarder kronor, pengar som man vill använda till reformer. Nästan hälften av summan, 152 miljarder, tror man sig kunna spara på invandringspolitiken. Hjärtlöst och orealistiskt, säger man hos alliansen.

En stor del av besparingarna ligger inom politiken för asyl och migration, där Sverigedemokraterna alltså vill spara 152 miljarder kronor under perioden 2015-2018. Pengarna ska bland annat komma från förändrad anhöriginvandring och genom att tillämpa den så kallade Dublin-förordningen.

Förordningen innebär att asylsökande ska söka asyl i det första EU-land man kommer till, vilket enligt Sverigedemokraterna mycket sällan kommer att vara Sverige.

Val 2014

– Vi har en mer restriktiv inriktning. Vi kommer att minska på asyl- och anhöriginvandring till Sverige, säger Oscar Sjöstedt som är partiets ekonomisk-politiske talesperson.

– Huvuddelen av de asylsökande som kommer till Sverige passerar ett annat land som är anslutet till Dublinförordningen. I enlighet med förordningen ska ärendet i så fall prövas i det landet och inte i Sverige, säger han.

Vill inte kasta ut dem

Folkpartiets ekonomisk-politiske talesperson Carl B Hamilton kallar förslagen för hjärtlösa.

– Det är ju samma orealistiska besparingar som vi hört om från Sverigedemokraterna tidigare. Det nya orealistiska inslaget är att man på något sätt skulle kunna tvinga andra europeiska länder att driva en annan integrations- och asylpolitik än de faktiskt gör.

– Jag håller med om att det borde vara bättre fördelning mellan de europeiska länderna vad beträffar mottagande av asylsökande. Men verkligheten är ju att länder som Grekland, Italien och andra inte följer de regler som finns. Och då står vi här med människor som kommer till våra färjelägen och flygplatser. Och vi är inte beredda från alliansens sida att bara kasta ut dem, säger Carl B Hamilton.

Återställd krogmoms

55 procent av besparingarna kommer dock från annat håll – bland annat ett avskaffande av reformer som alliansen genomfört.

Avskaffad rabatt på arbetsgivaravgifter för ungdomar ska inbringa 60 miljarder under budgetperioden. Annorlunda biståndspolitik ska ge besparingar på 37 miljarder. Det innefattar bland annat än sänkning av biståndet till 0,7 procent av BNI.

Återställd krogmoms ska ge 20 miljarder.

Bankskatt

En bankskatt är tänkt att ge 17,6 miljarder. Utöver det vill man också återföra pengar ur stabilitetsfonden, avskaffa subventioner på etanol samt höja gruvindustrins avgifter.

– Flera av de här reformerna har nu funnits i ett antal år. De har hunnit utvärderas på ett professionellt sätt av Konjunkturinstitutet, IFAU och andra, och vi tar fasta på vad de har lett till, säger Oscar Sjöstedt.

– Det kommer att innebära högre arbetslöshet för ungdomar i vinter, och till högre priser för den mat man köper på krogen så krogarna går sämre och färre blir anställda. Det är en politik som leder till högre arbetslöshet i Sverige, säger Carl B Hamilton.

Vad de knappt 343 miljarderna ska användas till berättar SD när partiets valmanifest presenteras nästa vecka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet