V:s toppkandidat till EU: ”Ser väldigt gubbigt ut”

Uppdaterad
Publicerad

Doldisen Malin Björk var först ut i ”Toppkandidaterna”, SVT:s utfrågning av kandidaterna till EU-parlamentet. Hon vill in för att ”ställa om lite i Europaparlamentet”.

– Nu ser det väldigt gubbigt ut och högerinriktat.

Björk har profilerat sig som en person som jobbar för jämställdhetsfrågor. Och utfrågningen av Björk handlade till stor del om jämställdhetsfrågor som partiets syn på kvotering. Förra året röstade EU-parlamentet ja till kvotering av kvinnor i företagsstyrelser.

Men från svensk sida var det bara Socialdemokraterna och Miljöpartiet som röstade ja. Vänsterpartiet röstade precis som Piratpartiet och de borgerliga partierna nej.

Toppkandidaterna

”Nästan som ett skämt”

Samtidigt har Vänsterpartiet drivit frågan i Sverige under lång tid, men Björk tycker inte att förslaget på EU-nivå är rätt väg att gå.

– På EU-nivå när den här frågan drivs blir det nästan som ett skämt att kommissionär Reding ska ta upp den här frågan när hon inte har drivit någon annan jämställdhetsfråga under sin mandatperiod och då vill inte vi legitimera att det här skulle vara den stora jämställdhetsreformen i Europa.

– Vi behöver satsningar som kan garantera kvinnor trygga jobb, barnomsorg, äldreomsorg. Som ställer sig upp för kvinnors rätt till abort, till preventivmedel. Det är de viktiga jämställdhetsfrågorna.

Vill se kvotering nationellt

Men om vi håller oss till den här frågan så blir det då möjligen märkligt. Det har varit en het fråga i Sverige som du sa att ni har drivit att det ska lagstiftas om det i riksdagen. Varför tog ni inte chansen att trycka på när Europaparlamentet skulle rösta om det?

– Därför att det här med överstatligheten på EU-nivå. Ibland kan det vara lockande att bara trycka på ja-knappen, ”vi tar lite mer EU-politik på det här området”, vi tror inte att det blir bra.

Vad skulle inte ha blivit bra i det här fallet? Ni vill ju ha kvotering?

– Lägger man över den beslutsfattande makten på EU-nivå ser vi också många andra områden som kan slinka med.

Björk säger att hon tycker att det är viktigt att det är flera medlemsländer som lagstiftar nationellt innan EU ska besluta om kvotering.

– Då kommer vi att kunna få se en riktigt bra lagstiftning på EU-nivå.

Långt från utträde

Malin Björk berättade också att hon röstade nej till EU och under fnissande från publiken säger hon att Vänsterpartiet har ”en bit kvar” med sin publik för ett utträde ur EU.

Trots sitt motstånd mot EU vill hon in i parlamentet.

– Jag tycker det är jätteviktigt att det sitter vänsterpolitiker som driver en progressiv politik vad gäller jämställdheten, välfärden, miljön och kvinnors rättigheter. För det behöver vi ställa om lite i Europaparlamentet. Som det är nu ser det väldigt gubbigt ut och högerinriktat.

Kortfrågor

Borde EU-politikernas löner sänkas? Ja.

Exportera snus? Nej.

Eu-skatt på koldioxid? Ja, som ska tillfalla medlemsländerna.

Ska Sverige få bestämma över vargjakt? Ja.

Ska utländska företag som verkar i Sverige tvingas teckna kollektivavtal? Ja.

Borde Ukraina få bli EU-medlem? Om de vill det.

Bör EU införa sanktioner mot Rumänien för att få dem att ta bättre hand om sin romska befolkning? Nej, jag tror på morot, inte piska.

Ska EU:s militära snabbinsatsstyrkos avskaffas? Ja.

Var det rätt att EU fick Nobels fredspris? Nej.

Bör man införa en gemensam abortlagstiftning på EU-nivå? Nej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppkandidaterna

Mer i ämnet