SVT:s Margit Silberstein kommenterar

Silberstein: Skillnaderna blev tydligare

Uppdaterad
Publicerad

Skillnaden mellan blocken, men också de inbördes konfliktlinjerna tonade fram tydligt i flera frågor. Samtidigt månade de tre rödgröna partiledarna om att framstå så eniga och kompromissvilliga som möjligt i förhållande till varandra.

Det sista stora slaget före valdagen blev inte riktigt lika hetlevrat som i TV4 kvällen innan. Annie Lööf höll sig på sin plats den här gången och hade ingen rekvisita med sig som hon skulle pracka på Stefan Löfven för att få honom att bekänna färg när det gäller synen på kärnkraftens vara eller inte vara.

Löfven talade klarspråk om kärnkraften

Löfven har pressats i den ena debatten efter den andra på om han vill att gamla reaktorer ska ersättas av nya. Hans svar har varit otydliga till och med obegripliga. Men i SVT:s debatt tog han ett djupt andetag och hittade till slut fram till en formel för kärnkraftens framtid. Han landade i partiprogrammet där det står att kärnkraften ska avvecklas med tillägget att avvecklingen inte får äventyra jobben. Och Annie Lööf öppnade för förhandlingar över blockgränsen, vilket har varit Löfvens återkommande invit. Det som skedde i direktsändningen såg ut som en försoning mellan Annie Lööf och Stefan Löfven efter det som gick under benämningen knuffbråket i TV4.

Slutdebatten

Hetta i jobbdebatt

När det handlade om jobben hettade det till ordentligt, vilket det gjort i varje debatt. Här kan man också se de ideologiska skillnaderna tydligt. Socialdemokraternas stora satsning kallas traineejobb, de är statligt betalda och varar i ett år i den offentliga sektorn. Annie Lööf kallade dem låtsasjobb.

Alliansen hoppas å sin sida på minskad arbetslöshet och fler anställda genom olika stimulanser till företagen. På motsvarande sätt spelar staten en central roll i bostadspolitiken för de rödgröna, som vill subventionera byggbranschen. Alliansen har sitt Sverigebygge där avregleringar och vad de kallar minskat krångel är en grundbult för att fler lägenheter ska byggas. Jonas Sjöstedts benämning på Sverigebygget var luftslott.

Lööf stack ut

Flykting och integrationspolitiken är omöjlig att debattera utan kokande känslor eftersom de handlar om värderingar och människosyn. Vanligtvis är det Fredrik Reinfeldt som brukar få applåder för sitt engagemang för ett Sverige med öppna gränser. Den här gången var det Annie Lööf, som även i den här debatten stack ut med skickliga retoriska grepp och engagemang.

Både Jonas Sjöstedt och Gustav Fridolin nickade instämmande när Stefan Löfven hade ordet. Sjöstedt hade en mjuk och försonlig ton och visade kompromissvilja både när det gällde betygen och försvaret. Men precis som inom Alliansen är partierna splittrade när det gäller till exempel pappamånaderna i föräldraförsäkringen.

Det mest minnesvärda var när Jonas Sjöstedt helt oväntat pressade Fredrik Reinfeldt på om han skulle avgå som partiledare efter valet. Enligt Sjöstedt var Reinfeldt på väg mot sitt livs nederlag på söndag. Reinfeldt var kvick och kontrade med motfrågan om Sjöstedt skulle avgå om han inte blev minister. Det utlöste ett uppfriskande och befriande skratt i den annars ganska så allvarliga debatten med nerverna nära inpå huden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slutdebatten

Mer i ämnet