Foto: TT

Snabbare vård i andra landsting

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna är många på SVT:s rapportering om den ojämlika cancervården. Som svar vill nu regeringen göra det lättare att söka specialistvård i andra landsting än det egna, och föreslår därför att slopa dagens 90-dagarsregel.

Idag måste man ha stått i vårdkö i minst 90 dagar innan man har rätt att söka vård i ett annat landsting, där köerna är kortare. Men den regeln vill regeringen nu slopa och göra det möjligt att redan från början välja vård fritt, i alla landsting, utan extra kostnad.

– Vi kommer öppna möjligheten att söka vård i andra län om det finns kapacitet där och jag har långa köer i det landsting som jag bor, säger socialminister Göran Hägglund (KD).

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

– Finns det lediga resurser någon annanstans så är det självklart att man ska kunna söka vården där, säger han.

Gäller all slags öppen vård

Det gäller all slags öppen vård, det vill säga vård som inte kräver att man övernattar på sjukhus. På torsdag fattar regeringen beslut om en lagrådsremiss. Och Göran Hägglund tror att de nya reglerna ska kunna träda ikraft från och med första januari 2015.

– För patientens skull tror jag att det är ett bra förslag. Men i grund och botten vill man ju inte söka sig längre bort än nödvändigt. Man vill få vård så nära som möjligt, säger Lena Hallengren (S) som är sjukvårdspolitisk talesperson.

SVT: Varför har man inte tänkt på detta tidigare, Göran Hägglund?

– Vi har Sverige uppdelat i 21 olika landsting och jag tycker att det alltmer visar att den ordningen inte är särskilt rationell, säger Hägglund.

Klockan 21.30 kan du chatta om vården med socialminister Göran Hägglund (KD)och Socialdemokraternas sjukvårdspolitiske talesperson Lena Hallengren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

Mer i ämnet