Foto: SVT Design

Snabbkoll: Så funkar EU

Uppdaterad
Publicerad

Den 25 maj är det val till EU-parlamentet och det är dags att rösta fram 751 parlamentariker. Men hur funkar EU och vad bestäms där? Här får du en snabb överblick över hur EU fungerar.

Europeiska unionen är ett överstatligt samarbete mellan 28 länder som tar gemensamma beslut inom en rad politiska områden. Sverige blev medlem i EU 1995, sedan dess har 13 nya länder blivit medlemmar.

Det beslutar EU

EU-valet 2014

Vilka frågor som ska avgöras av EU diskuteras och förändras ständigt. Ett centralt område är vad som kallas den inre marknaden. Det innebär att EU ska göra det enkelt att sälja och köpa varor, tjänster, arbetskraft och kapital mellan medlemsländerna. Andra områden där EU bestämmer helt eller delvis är handel med länder utanför EU, miljö, jordbruk, utrikespolitik, invandring, och brottsbekämpning över gränserna.

Däremot bestämmer EU-länderna själva över sådant som enbart berör det egna landet, till exempel inkomstskatter, sjukvård, skola samt pensioner och barnbidrag.

Så styrs EU

När EU fattar beslut så sker det i tre organ: EU-kommissionen, Europaparlamentet och Ministerrådet. Dessa tre beslutar om de flesta av EU:s lagar och kan jämföras med Sveriges riksdag och regering.

EU-kommissionen

EU-kommissionen kan liknas vid en regering. Kommissionen är EU:s verkställande organ och den enda institution som får föreslå lagar. Kommissionen består av 28 kommissionärer – en från varje medlemsland. Lagförslagen som kommissionen utarbetar och föreslår skickas sedan till Europaparlamentet.

Kommissionärerna ska inte se till vad som är bra för deras hemland utan ska se till hela EU:s bästa. Sveriges kommissionär under nuvarande mandatperiod är Cecilia Malmström från Folkpartiet. Hennes ansvarsområde är inrikesfrågor vilket bland annat innefattar brottsbekämpning, asyl- och migrationsfrågor.

Europaparlamentet

Europaparlamentet kan liknas vid en riksdag, där det väljs 751 ledamöter i allmänna val vart femte år i alla medlemsländer. Europaparlamentet är dock inte lika mäktigt inom sitt område som riksdagen är i Sverige. Till exempel kan inte ledamöterna lägga fram lagförslag utan får behandla lagförslag från kommissionen tillsammans med ministerrådet. Ledamöterna röstar om lagförslagen som skickats från EU-kommissionen och deras ståndpunkt skickas sedan till ministerrådet.

Ledamöterna i parlamentet ska även besluta om EU:s budget.

Europaparlamentet kan också rösta om att avsätta EU-kommissionen om man anser att kommissionen missköter sitt jobb.

Ministerrådet

I Ministerrådet, eller Europeiska unionens råd, sitter ministrar från varje medlemsland. Vilka ministrar som sitter i rådet beror på vilken fråga som behandlas. Ministrarna representerar sina hemländer när de förhandlar.

Ministerrådet tar ställning till lagförslag och till Europaparlamentets ståndpunkt. När förslaget tas upp i ministerrådet så företräder ministrarna sitt lands regering i frågan. Ministerrådet och Europaparlamentet måste bli överens för att kunna besluta om en ny lag, om de inte kommer överens kan ett lagförslag behandlas tre gånger, är de fortsatt oeniga faller förslaget och ingen ny lag blir till.

Vilka partier och kandidater matchar du bäst med? Gör Kompassen här

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet